1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vakioasiakas 30 vuoden ajalta löysi heti uudelleen avatulle kohugrillille

Jormuan Grillikioski avaa ovensa virallisesta maanantaina. Kuitenkin jo torstaina paikalla riitti asiakkaita, koska ihmiset huomasivat grillillä olevan kuhinaa. Grilliyrittäjä Kaisu Heikkinen oli tullut tarkastamaan laitteiden toimivuuden, ja päätti siinä samalla palvella innokkaita asiakkaita.

Ilmiöt
Jormuan Grillikioskin yrittäjä Kaisu Heikkinen.
Laura Tolonen / Yle

Kesäkuun alkupuolella Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus päätti pyörtää aiemman päätöksensä ja antoi Jormuan Grillikioskin yrittäjälle Kaisu Heikkiselle mahdollisuuden pitää paikkaa auki vielä ainakin tämän kesän ajan.

Päätöksen jälkeen Heikkisellä on riittänyt kiireitä. Alle kuukaudessa hän on yhdessä talkoolaisten kanssa siivonnut ja korjannut paikkoja grillillä. Lisäksi tarvittavat tavarat on tuotu paikoilleen. Torstaina Heikkinen oli ensimmäisen kerran työntekijöidensä kanssa harjoittelemassa grillin pyörittämistä sekä testaamassa, että pakkastimet pysyvät pakkasella ja parilat lämpiminä.

– Fiilikset ovat hyvät, vaikka vähän väsyneetkin. Olen kuitenkin onnellinen, että virkamiehet tekivät muutoksen. On ollut vallan ihanaa, että sain myöntävän päätöksen. Mutta yrittäjälle on raskasta näin kiireisimpänä aikana pistää grilli pyörimään. Ajattelin vain, että minähän sen laitan, aikaahan löytyy vaikka öisin, Heikkinen naurahtaa.

Maanantai pidetään grillin viralliset avajaiset, jolloin Heikkinen tarjoaa kaikille munkkikahvit.

– Kun asiakkaat ja Jormuan kyläläiset nostivat mylläkän ELY-keskuksen kielteisestä päätöksestä, ajattelin, että tämä taitaa olla voitto meille. Joten tämä oli meidän yhteinen voittomme, ja sen myötä tarjoan munkkikahvit.

Grillin aukioloajoista ei ole vielä tietoa. Mutta Heikkinen toivoo, että hänellä on nyt sellaiset työntekijät, että grilli pystytään pitämään auki joka päivä.

Loistava kahvi ja mahtavat munkit

Vaikka virallinen avajaispäivä on vasta maanantaina, jo torstaina Jormuan Grillikioskin eteen pysäköi tasaiseen tahtiin autoja ja moottoripyöriä. Ihmiset olivat huomanneet paikalla olevan liikettä, ja tulivat katsomaan, joko grilli on auki. Kaisu Heikkinen ei ajanut asiakkaita pois vaan palveli heitä, vaikka kaikki ei vielä aivan tiptop-kunnossa ollutkaan.

Yksi asiakkaista oli hyvinkääläinen Pekka Karttunen, jolla on puolisonsa kanssa vapaa-ajanasunto Kainuussa. Jormuan Grilli on hyvin tuttu paikka hänelle, sillä Karttunen on pysähtynyt levikkeellä vuodesta 1986 asti.

Asiakas Pekka Karttunen Jormuan Grillillä.
Pekka Karttunen on käynyt melkein 30 vuotta Jormuan Grillillä.Laura Tolonen / Yle

– Tämä on ollut meille erittäin suosittu paikka. Edelliset omistajat olivat kaiken lisäksi henkilökohtaisia tuttujamme. Täällä on mahtavat munkit ja hyvä kahvi, ne ovat grillin pidon a ja o, Karttunen kertoo.

– Jos jossain saa huonoa kahvia, niin minä en poikkea siihen toista kertaa. Mutta missä saa hyvää kahvia, niin kuin täällä loistavaa, niin me menemme siihen aina ohi kulkiessa. Koskaan emme ole epäonnistuneet tässä käydessä, Karttunen jatkaa kahvimuki kädessään.

ELY-keskuksen tekemään päätökseen antaa Heikkisen pitää vielä kesän ajan grilliä auki, Karttunen on tyytyväinen.

– Oli erittäin hyvä päätös. Jos minä jotain tiedän tästä eväämispäätöksestä, niin se oli aiheeton. Tässä ei ole tietääkseni sattunut mitään kolareita. Tämä risteys ei ole erityisen vaarallinen, täällä on vaarallisempiakin risteyksiä. Kyllä tähän pystyy poikkeamaan.