Hyppää sisältöön

Aiempi tuomio kohujutussa peruttu: Tuhannet naiset jäävät korvauksetta viallisista rintaimplanteista

Toulonilainen kauppatuomioistuin päätti marraskuussa 2013, että rintaimplanttien laatua valvonut ranskalainen tytäryhtiö olisi korvausvelvollinen naisille, jotka olivat saaneet vialliset rintaimplantit.

Sadat tuhannet naiset eri puolilla maailmaa kantavat rinnoissaan PIP-yhtiön valmistamia viallisia implantteja. Ranskalaisen vetoomustuomioistuimen tämänpäiväinen päätös merkitsee, että he jäävät vaille korvauksia helposti rikkoutuvista ja vuotavista implanteista. 

Vetoomustuomioistuimen mukaan rintaimplanttien laatuvalvontaa tehneen yhtiön ei nimittäin tarvitse maksaa korvauksia naisille. Se pyörtää näin toulonilainen kauppatuomioistuimen päätöksen, jossa ranskalainen tytäryhtiö katsottiin korvausvelvolliseksi.

PIP-yhtiö valmisti rintaimplantteja alun perin lääketieteellisestä silikonista. Se vaihtoi valmistusmateriaalin kuitenkin heikkotasoiseen teollisuussilikoniin, joka teki implanteista helposti rikkoutuvia ja vuotavia. Vararikkoon haettu yhtiö ei voinut maksaa naisille vahingonkorvauksia viallisista implanteista.

Naisten asianajaja vetikin oikeuteen rintaimplanttien laatuvalvontaa tehneen TÜV Rheinlandin ranskalaisen tytäryhtiön. Se antoi implanteille vuosien ajan eurooppalaiset laatutakeet.

Kauppatuomioistuin määräsi yhtiön marraskuussa 2013 maksamaan lähes 1 700 naiselle 3 000 euroa kullekin, mutta vetoomustuomioistuin Aix-en-Provencessa on nyt perunut päätöksen.