1. yle.fi
  2. Uutiset

Käsi sydämelle, äidit ja isät – kotipiha on usein lapsen vaarallisin leikkipaikka

Lapsen nilkka nyrjähtää tai käsi murtuu usein trampoliinissa kotipihalla. Leikkikenttien hurjiltakin näyttävissä telineissä riski loukkaantua on sen sijaan pieni.

Kotimaan uutiset
poika trampoliinissa
YLE / Katja Oittinen

Monien omakotitalojen pihoilta löytyvä trampoliini aiheuttaa edelleen runsaasti vammoja lapsille, vaikka vaarat ovat olleet näkyvästi esillä viime vuosina.

– Päivystyksessä hoidetaan kesällä paljon trampoliinin aiheuttamia vammoja. Lapsilla on nilkan tai käden nyrjähdyksiä ja käsivarren murtumia, kertoo päivystyksen ylilääkäri Terhi Kontio Kymenlaakson keskussairaalasta.

Useimmiten loukkaantuminen johtuu siitä, että trampoliinin turvaohjeita ei noudateta. Trampoliini muuttuu vaaralliseksi siinä vaiheessa, kun sillä hyppii useampi lapsi yhtä aikaa. Toinen tärkeä suoja on turvaverkko.

Trampoliinin koko ei vaikuta loukkaantumisriskiin, mutta vanhemmat voivat siihen vaikuttaa.

Lapsilla on nilkan tai käden nyrjähdyksiä ja käsivarren murtumia.

Terhi Kontio

– On todella tärkeää, että hyppimässä on yksi lapsi kerrallaan. Valitettavasti siellä on usein iso lauma lapsia. Loukkaantumisriski kasvaa huomattavasti, kun hypitään yhtä aikaa ja kolahdetaan toisia vasten, sanoo tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta Tukesista.

Rikkinäinen teline on vaarallinen

Loukkaantumisten valossa kotipiha on lapselle vaarallisempi paikka kuin leikkikenttä. Leikkikenttien valvonta kuuluu kunnille, mutta Tukesiin ei ole kantautunut tietoja vaarallisista leikkikenttävälineistä.

– Meidän tiedossamme ei ole, että jokin leikkikenttäväline olisi osoittautunut muita vaarallisemmaksi, sanoo leikkikenttien turvallisuudesta vastaava tuoteturvallisuusinsinööri Jaakko Laitinen Tukesista.

Laitinen uskoo, että onnettomuuksia ehkäisevät leikkivälineiden erittäin tiukat turvallisuusvaatimukset. Myös leikkikenttien ylläpito on tärkeää.

Valitettavasti siellä on usein iso lauma lapsia.

Asta Koivisto

– Keinujen alta potkitaan usein turvahiekka pois ja se menee montulle. Näihin pitää kiinnittää huomiota.

Leikkikentillä tehdään myös ilkivaltaa, jonka vaikutuksia voidaan ehkäistä säännöllisten tarkastusten ja huoltojen kautta.

– Väline muuttuu helposti vaaralliseksi, jos se rikotaan. Kun tarkastuksia tehdään riittävän usein, ilkivaltaan voidaan puuttua heti.

Haluamme tietää, millaisia tapaturmia tai läheltä piti -tilanteita sinulle on sattunut kesällä.

Oletko pudonnut veneestä tai satuttanut itsesi metsäretkellä? Vai nitkahtiko selkä benji-hypyssä?

Oletko pelastunut täpärästi onnettomuudelta?

Kerro kokemuksesi keskustelussa tai sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ylehaaveri.

Lue seuraavaksi