Kalan kylmäketjun heikoin lenkki on heti kassalinjan jälkeen

Perinteiset kalaherkut maistuvat suomalaisille kesälläkin. Kala onkin hyvä kesäruoka, kunhan kylmäketjusta pidetään kiinni.

Kotimaa
Kalatehtaalla savustetua lohta
Kalan kylmäketjusta on syytä olla myös kuluttajan tarkkana.Eveliina Niskanen / Yle

Heimon Kalan Rengon-tehtaalla eletään yhtä vuoden vilkkainta aikaa: kalaa savustetaan vuorokaudessa 6000 - 8000 kiloa. Perinteiset lämmin- ja kylmäsavustetut kalatuotteet maistuvat suomalaisille kesälläkin, kertoo myyntijohtaja Juha Alanen.

– Suomalainen kuluttaja löytää perinteisen ja hyväksi havaitun tuotteen kaupanhyllyltä kerta toisensa jälkeen. Uusia makuja voidaan maistaa, mutta omaa suosikkia ei hevillä vaihdeta.

Kylmäketju voi katketa kaupankassan jälkeen

Kalatuotteiden kylmäketjusta on kesällä syytä pitää huolta. Suurin riski ketjun katkeamiselle on kaupankassan jälkeen, sanoo Alanen.

– Haasteellisin osuus alkaa siitä, kun kuluttaja on tuotteen ostanut. Kauppaan kannattaa ottaa mukaan kylmälaukku, jolla kalat kuljetetaan kotiin.

– Tärkeää on myös se, että kotona kalat laitetaan heti kylmään. Kun kalaa tarjoaa ruuaksi, on hyvin tärkeää, että sitä laittaa sen verran, kun sitä syödään. Näin tuote ei liiku enää lämpimästä pöydästä takaisin kylmään.

Viimeisestä käyttöpäivästä on syytä pitää kiinni.

– Oma aistinvarainen testi on paras: kun paketin aukaisee, ja omaan nenään tulee huonoa tuoksua, kalaa ei missään tapauksessa kannata syödä, muistuttaa Alanen.

Botuliini ei saa mahdollisuutta kylmässä

Pilaantuneesta kalasta voi saada ruokamyrkytyksen, mutta esimerkiksi vakava botulismi-myrkytys on Suomessa harvinainen. 2000-luvulla pari ihmistä on sairastunut siihen syötyään lämminsavustettua siikaa.

Heimon Kalan toimitusjohtajan Pekka Lahtisen mukaan Suomessa ei ole botulismiongelmaa, koska kylmäketjut toimivat.

– Jos säilytyslämpötila pidetään ohjeen mukaisena eli alle kolmessa asteessa, sinänsä yleinen bakteeri ei pääse kehittymään.

– Lisäksi elintarviketurvallisuusvirasto Evira on antanut kalatuotteille järkevät säilytysajat, jotka ovatkin meillä paljon muita maita lyhyemmät. Esimerkiksi kylmäsavukalalle on annettu neljäntoista vuorokauden säilytysaika, kun se esimerkiksi Italiassa on 60 vuorokautta.