Kolmannes hakijoista sai opiskelupaikan korkeakoulusta

Opiskelupaikka irtosi 30 prosentille tämän kevään korkeakouluhakuun osallistuneista. Joillekin aloille pääsi melkein kolmannes, mutta toisille otettiin sisään vain muutama prosentti hakijoista.

Kotimaa
YLE / Marko Siekkinen

Korkeakoulujen yhteishaun tulokset ovat valmistuneet. Opetushallituksen mukaan kevään 2015 yhteishaussa oli noin 154 000 hakijaa. Opiskelupaikan sai 46 300, eli 30 prosenttia hakijoista.

Hyväksytyistä 61 prosenttia sai paikan ammattikorkeakoulusta ja 39 prosenttia yliopistosta. Ammattikorkeakouluun hakeneista 27 prosenttia sai opiskelupaikan ja yliopistoon hakeneista 24 prosenttia.

Ammattikorkeakouluissa hakijamäärään nähden vähiten opiskelijoita hyväksyttiin kulttuurialalle, jonne pääsi vain 16 prosenttia hakeneista. Eniten opiskelijoita pääsi tekniikan ja liikenteen alalle, jossa 32 prosenttia sai paikan.

Yliopistoissa vähiten opiskelijoita suhteessa hakijamäärään otettiin teatteri- ja tanssialalle, jonne pääsi vain 3 prosenttia hakijoista. Muut alat, jonne pääsi alle 10 prosenttia hakijoista, olivat kuvataideala, psykologia, liikuntatieteellinen, taideteollinen ja eläinlääketieteellinen ala. Eniten opiskelijoita pääsi teknillistieteelliselle alalle, jossa paikan sai 38 prosenttia hakijoista.

Teatteri- ja tanssiala sekä teknillistieteellinen ala olivat myös viime vuonna yliopistohaun ääripäät. Luvut eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, koska tänä vuonna ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haettiin ensi kertaa samassa haussa.

Kaikki hakijat saavat heinäkuun alkupuolella tuloskirjeen, jossa on hakijan kaikkien hakukohteiden tulosten senhetkinen tilanne. Hakijoiden tulee ottaa paikka vastaan viimeistään 17. heinäkuuta.

Katso Opetushallituksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun) tarkemmat tiedot yhteishaun hakijamääristä.