Onko sinulla harvinainen lyhyt puhelinnumero? – Se voi olla tuhansien arvoinen

Nelinumeroisia 050 XXXX -numeroita tuli tarjolle GSM-aikakauden alussa. Kenellä on 050 2000- tai orwellilainen 050 1984 -puhelinnumero, entä 050 1234? Nyt tällaisesta numeroharvinaisuudesta voi joutua pulittamaan jopa tuhansia euroja. Viestintäviraston mukaan kaupankäynti on luvatonta, mutta sitä tehdään silti.

ilmiöt
puhelin, kännykkä.
Derrick Frilund / Yle

– Lyhytnumeroita on nähty kaupattavan isoillakin summilla, huhujen mukaan jopa 100 000:lla ja varmuudella 20 000 markalla, kertoo Radiolinjalla aikoinaan työskennellyt ja sen seuraajalla Elisalla nykyään liiketoimintajohtajana toimiva Jan Virkki.

Poikkeuksellisten, lyhyiden puhelinnumeroiden historia on lyhyesti seuraava: Kilpailu puhelinliikenteessä alkoi vapautua 1990-luvun alussa. Telen kilpailijana aloittanut Radiolinja toi markkinoille erikoislaatuisia ykkösellä ja kakkosella alkavia nelinumeroisia sekä kuutosella alkavia viisinumeroisia puhelinnumeroita.

Osa puhelinnumeroita päätyi alkuvaiheessa yhtiön henkilökunnan käyttöön, mutta lyhyen numeroi pystyi siis myös ostamaan hankkimalla yhtiön osakkeen.

– Radiolinjan osakeliittymän hinta oli 5 000 markkaa. Sen omistaja oli oikeutettu lyhytnumeroon, joko nelinumeroiseen tai viisinumeroiseen riippuen siitä, kuinka varhain numeron oli hankkinut, Virkki kertaa.

Lyhyiden puhelinnumeroiden kauppa loppui 2000-luvun alussa.

Kuutosella alkavia numeroita lienee 10 000 ja ykkösellä ja kakkosella alkavia tuhat kappaletta kutakin. Osa numeroista voi olla jo pois käytöstä, mutta osalla tehdään kauppaa. Numero on sen arvoinen, mitä siitä joku on valmis maksamaan, siis jopa tuhansia euroja.

– Se, että siitä on tehty kaupallinen tuote, ei sinänsä harmita. Ei se ole Elisalta pois.

Viestintävirasto: Kaupankäynti kiellettyä

Viestintäviraston mukaan kaupankäynti ei kuitenkaan ole luvallista.

– Määräyksen 32, ja sen perustelumuistion mukaan lyhynumero voi olla käytössä, mutta sitä ei voi noin vain siirtää, kertoo viestintäviraston verkkoasiantuntija Jukka Rakkolainen.

– Perussyy on se, että viestintävirasto myöntää numeroalueita teleyrityksille. Mutta viestintävirasto ei myönnä kenellekään omistajuutta, ainoastaan hallinnan. Jos jotakin hyödykettä ei omista, sitä ei myöskään voi myydä, Rakkolainen perustelee.

Hänen mukaansa määräys on ollut voimassa "iät ja ajat", mutta tiedossa on, että sitä on rikottu.

– Edelleen, jos saadaan tietoa säännönvastaisuudesta niin viestintävirasto puuttuu asiaan.

Nykyään standardina on suunta plus seitsennumeroinen puhelinnumero.

– Seitsennumeroinen blokki kattaa teoriassa 10 miljoonaa numeroa. Lisäksi aikaisemmin käytössä olleita puhelinnumeroita vapautuu säännöllisesti uusiokäyttöön. Käytöstä poistettu numero otetaan uudelleen kiertoon yleensä aikaisintaan vuoden kuluttua sulkemisesta. Elisalla on mobiiliasiakkaita noin 4,5 miljoonaa. Vielä ei ole ollut huolta, että numerot loppuisivat kesken.

Lisätty viestintävirastoa koskevat lainaukset ja kappaleet 2.9.2015 kello 10.29