Myyntikoju pystyyn neljässä minuutissa – 35 vuotta yrittäjänä toiminut haluaa kulkea ympäri Suomea

Käsityöalan yrittäjä odottaa kevättä, jolloin myyntikausi alkaa ensimmäisistä messuista ja muista käsityöalan tapahtumista.

ilmiöt
Käsityöalan yrittäjä Pirjo Tiensuu.
Heli Sirviö / Yle

Sastamalassa tukikohtaansa pitävä käsityöläisyrittäjä Pirjo Tiensuu on suunnitellut ja ommellut vaatteita 35 vuotta. Saman ajan hän on myös myynyt tuotteensa itse. Kajaanin Markkinakadulla naisen koju on täynnä toinen toistaan herkullisemman värisiä pellavamekkoja ja takkeja, huiveja, paitoja ja näyttäviä puuhelmiä. Kaiken muun hän tekee itse, ainoastaan huivit hän ostaa.

– Suosituin tuote on tänä kesänä ollut pellavamekko. Aikoinaan ompelin paljon trikoovaatteita sekä piirsin itse kesäheinäkuvioita ja niitä painettiin silkeillä kankaisiin, mutta se on jäänyt vähemmälle. Nyt halutaan pellavavaatteita ja villakankaisia takkeja talveksi, aamuseitsemäksi kauppapaikalle saapunut Tiensuu kertoo.

Hän on tietysti tutkinut älypuhelimestaan päivän sääennusteen, sade on kaikista pahinta myrkkyä myynnin kannalta kuten jokainen ulkosalla kauppaa tekevä tietää.

Tiensuun myyntikojuna on pikateltta, jonka hän pystyttää yksin. Aikaa kojun pystytykseen menee neljä minuuttia ripeältä naiselta, mutta tuotteiden asettelu rekkeihin ja telineisiin vie tunnin.

– Parasta tässä työssä on itsenäisyys ja se, että saan kulkea ympäri maata. Täältä menen Savonlinnan torille, missä olen loppukesän. Siellä on joka päivä uusia asiakkaita, jotka ovat iloisia lomalaisia Oopperajuhlien aikaan, Pirjo sanoo.

Vetonaulana nelijalkainen apumyyjä

Pirjo Tiensuu on yhdistänyt kodin ja yrityksen Sastamalassa, mutta keväällä myyntikausi alkaa ensimmäisistä messuista ja muista käsityöalan tapahtumista.

Se kuuluu tähän käsityöläisyyteen se hullu yrittäminen.

Pirjo Tiensuu

– Ostin sen verran ison talon, että sain siirretyksi työtkin kotiin, siksi tämä on niin itsenäistä hommaa. Mutta haluan myös kulkea, haluan nähdä ihmisiä ja tavata tuttuja. Istumme muiden käsityönaisten kanssa iltaa kun olemme samalla paikkakunnalla, käymme yhdessä syömässä ja eri kaupunkien teattereissa. Se on ihanaa ja sosiaalista, keväällä jo oikein odottaa, että pääsee kysymään mitä muille kuuluu.

Hän kulkee paikasta toiseen asuntovaunun kanssa. Apumyyjänä ja maskottina toimii 5-vuotias Väinö-koira, jonka lepopaikka on myyntitiskin alla. Väinö kuitenkin tutkailee ohikulkevia ihmisiä ja saa lapset usein ihastumaan itseensä.

– Väinö on ollut mukanani 8-viikkoisesta pennusta ja se on siitä oiva apumyyjä, että saa ihmiset hymyilemään ja lapset ihastuvat siihen joka paikassa kun se on niin ihana, kiltti ja suloinen, Pirjo nauraa.

16 mekkoa kahdessa päivässä

Sastamallassa tehdyt tuotteet syntyvät tarpeeseen, ja esimerkiksi 16 pellavamekon tekemiseen kaikkineen menee kaksi pitkää työpäivää.

Se on ihanaa ja sosiaalista, keväällä jo oikein odottaa, että pääsee kysymään mitä muille kuuluu.

Pirjo Tiensuu

– Leikkaan ja ompelen sarjassa, joten en osaa sanoa, kauanko yhden mekon tekemiseen kuluu. Mutta 16 mekkoa ja kaksi päivää on tahti, tosin päivät ovat sitten pitkiä. Se kuuluu tähän käsityöläisyyteen se hullu yrittäminen, Pirjo Tiensuu kertoo.

Nettikauppakin Kuutoset-ompelimolla on ollut, mutta Pirjo luopui siitä, koska se vei yhden ihmisen työajan ja varastojen piti olla melko isot.

– Myös valokuvaukseen, sivujen ylläpitoon ja päivittämiseen sekä tilausten käsittelyyn tarvitsisi yhden ihmisen täyspäiväisesti, joten luovuin nettikaupasta, Tiensuu sanoo.

Lauantaina hän ja Väinö-koira kääntävät auton ja asuntovaunun nokan kohti Savonlinnaa, jossa odottavat uudet asiakkaat.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus