Presidentti Niinistö Etyk-kohusta: Hyvin valitettava tilanne

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etykin juhlakokous järjestetään Helsingissä 5.–9. heinäkuuta.

politiikka
Presidentti Sauli Niinistö
Presidentti Sauli NiinistöNelli Kallinen / Yle

Suomi tutki tarkkaan mahdollisuudet myöntää Venäjän poliitikoille poikkeuslupa osallistua Etyk-juhlakokoukseen, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo. Hän on kommentoinut Etyk-kohua tänään torstaina.

– Se on tietenkin hyvin valitettava tilanne. Suomi menetteli siinä omien sitoumustensa mukaan ja sen mukaan, mitä on yhdessä EU-maiden kanssa sanktioista ja henkilöiden matkustuskiellosta sovittu, Niinistö sanoo.

Niinistö pitää venäläisten poliitikkojen kommentteja Etyk-kohusta tiukanpuoleisina, mutta sinänsä odotettuina. Hän uskoo, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat kuitenkin pohjimmiltaan kunnossa.

– Katsotaan nyt, miten tästä mennään eteenpäin. En minä usko, että tästä tulee mitään syviä haavoja.

Suomi ilmoitti eilen, että ei myönnä poikkeuslupia

Suomen ulkoministeriö ilmoitti eilen keskiviikkona, että Euroopan unionin pakotelistalla oleville venäläispolitiikoille ei myönnetä poikkeuslupaa maahantuloon Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etykin juhlakokousta varten.

Venäjä reagoi kieltoon voimakkaasti. Venäjän oli määrä osallistua juhlakokoukseen 15-henkisellä valtuuskunnalla, joista kuusi on EU:n matkustuskieltolistalla.

Suomen päätöksen jälkeen Venäjä kuitenkin ilmoitti, että se ei lähetä juhlakokoukseen delegaatiota lainkaan. Torstaina on kerrottu, että yksi kansanedustaja osallistuisi kokoukseen.

Niinistö: Suomi noudatti EU:n sääntöjä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö huomauttaa, että Suomi noudatti poikkeuslupien myöntämiseksi EU:n sääntöjen mukaista notifikaatiomenetelmää jäsenmaiden kanssa.

– Sieltä tuli vetoja, kielteisiä veto-ilmauksia, ja sääntöjen mukaan nekin on otettava huomioon.

Hän ei näe, että Suomella olisi ollut tai olisi mahdollisuuksia myöntää poikkeusluvat.

– Ei, siinä vaiheessa, kun tuo notifikaatiomenettely käynnistettiin, niin oli tiedossa, että vetot saattavat sen kaataa.

Niinistö harmittelee, että Suomella oli vain kolmisen viikkoa aikaa selvittää mahdollisuus myöntää poikkeuslupia.

– Mehän olemme nyt selvittäneet vastaisen varalle, että sanktiot ja niiden poikkeusmahdollisuudet perataan, jotta vältytään samantapaisilta tilanteilta, presidentti Niinistö sanoo.

Helsingin isännyydestä päätettiin jo ennen kuin EU asetti pakotteita Venäjälle Ukrainan tilanteen takia. Etykin 40-vuotisjuhlakokous ja Etyjin parlamentaarinen kokous järjestään Helsingissä 5.–9. heinäkuuta.

Etykin seuraajaksi perustettiin 1994 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö eli Etyj.