1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuusenkerkkäsiirapista tuli maistuva muoti-ilmiö: "Tehoaa yskänlääkkeenäkin"

Lähiluonnosta löytyvien villiyrttien poimiminen ja hyödyntäminen ovat nopeasti nousseet jopa muoti-ilmiöksi. Yhdeksi luonnon "hittituotteista" ovat nousseet kuusen vuosikasvaimet eli kerkät, josta tehdään muun muassa siirappia.

Kuva: Laura Valta / Yle

Kuusen vuosikasvaimet eli kerkät voi poimia ja syödä sellaisenaan tai käyttää ruoissa tai juomissa. Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan alkukesästä. Juhannuksen jälkeen kerkät alkavat jo puutumaan, mutta niitä voi vielä hyödyntää esimerkiksi jalkakylvyissä.

Lapin maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Taina Kuusela sanoo, että ihmisten innostus villiyrttejä kohtaan on selvästi kasvanut.

– Kerkkä on vanhan ajan kansanperinnettä ja ihmiset ovat käyttäneet ja syöneet niitä iän kaiken. Nyt kerkät ja villiyrtit ovat nousseet taas pinnalle.

Kuusenkerkän suosio perustuu siihen, että se on helppo kerätä ja tunnistaa.

Taina Kuusela

Kerkkäreseptit jaossa somessa

Kuva: Minna Aula / Yle

Kuusela sanoo, että villiyrttikurssille on ollut tunkua ja nyt kesän hittituotteeksi on noussut kuusenkerkkä. Sosiaalisessa mediassa näkyy, että ihmiset ovat innostuneet asiasta.

– Somessa on paljon reseptejä, joista yksi helpoin on smoothie. Siihen tarvitaan vain omenamehua ja kuusenkerkkiä, jotka sekoitetaan blenderissä, se on luonnon voimajuomaa, Kuusela hymyilee.

Kuusenkerkästä voi tehdä esimerkiksi siirappia. Siirappia voi laittaa vaikka jugurttiin, lettujen päälle tai teehen. Sen sanotaan olevan myös hyvä flunssan hoitoon.

– Kuusenkerkän suosio perustuu siihen, että se on helppo kerätä ja tunnistaa, sanoo Kuusela.

Kuusenkerkkän keruukausi alkaa olla tältä kesältä ohi. Muutoinkin sen kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan.