Tervetuloa lonkeroläski ja siiderireidet – Kuusi tuopillista vastaa puolta pakettia pulmua

Miltä kuulostaisi syödä terassi-illan aikana 120 sokeripalaa kuuden keskarituopin sijaan? Jos vedät saman verran lonkeroa, tulet huomaamattasi kiskaisseesi 150 palaa sokeria vastaavan määrän kilokaloreita. Jos lipität hääboolia koko illan tai vaihdat juomasi kokikseen, saat energiaa vieläkin enemmän.

Kotimaa
Sokeripaloja ja alkoholijuomia.
Jos nautit kesäjuhlien aikana yhteensä esimerkiksi kolme litraa erilaisia alkoholijuomia, ne voivat sisältää yhtä paljon kilokaloreita kuin 150 sokeripalassa on energiaa.Yle

Jos kaljan kittaaminen tai viinin lipittely kuuluu olennaisena osana lomaasi, ei kannata ihmetellä, jos kesäjuomat alkavat näkyä vartalossa. Varsinkin jos pääasiassa löhöät rannalla tai riippumatossa koko lomasi ajan.

Kuudessa oluttuopissa on 1 200 kilokaloria. Ruumiillisesti kevyttä työtä tekevä tarvitsee energiaa reilut 2 000 kilokaloria vuorokaudessa.

Juomisen lisäksi todennäköisesti myös syöt ja saatat herkutellakin lomasi kunniaksi.Jos juomisvaihde jää päälle loman jälkeenkin, voinet toivottaa tervetulleiksi lonkeroläskit ja siiderireidet.

Suurin osa alkoholijuomien energiasta tulee alkoholista: mitä väkevämpi juoma, sitä enemmän siinä on energiaa.

Lisätyn sokerin määrä vaikuttaa luonnollisesti juoman energiapitoisuuteen: esimerkiksi kuivan ja makean viinin tai siiderin sisältämät energiamäärät vaihtelevat paljon. Oluessa hiilihydraatteja tulee sen valmistamisessa käytetyistä viljoista, vaikkei siihen lisättäisi sokeria.

Hääbooli on todellinen energiapommi, jos siihen on lorotettu kirkasta viinaa, viiniä, sokeroitua limpparia ja täysmehua.

Taulukko juomien energiasisällöistä.
Tiedot juomien keskimääräisistä energiamääristä ja alkoholin osuus energiasta on saatu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Viinien, juomasekoitusten ja siidereiden energiamäärät vaihtelevat juoman makeuden ja vahvuuden mukaan. Olemme laskeneet energiamäärien perusteella kuinka monta sokeripalaa juomien energiamäärä vastaa. Yhdessä sokeripalassa on 10 kilokaloria. Yle Uutisgrafiikka

Viina menee paitsi päähän, myös vatsaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta muistutetaan, että vaikka alkoholijuomien energia voi muuttua rasvaksi ja siten lihottaa, alkoholijuomien sisältämän energiamäärän esittäminen sokeripaloina on liian yksioikoista: alkoholilla kun muitakin haittavaikutuksia.

– Sokeri ja alkoholi kasvattavat päivittäistä energiaa ja ne voivat muuttua rasvavarastoksi ja lihottaa. Mutta se on vain yksi vaikutus eli alkoholihan on tietysti sisäelimiä rasittava vieras aine, jonka käsittelyyn kuluu aika paljon elimistön tehoa.

– Alkoholi on tietyllä tavalla haitallinen aine myös siksi, että se vaikuttaa käyttäytymiseen, sanoo erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksiköstä.

Tietenkään alkoholia ei suositella päivittäiseen ruokavalioon eli polttoaine pitäisi saada muualta, kuten hiilihydraateista, rasvoista ja proteiinista.

Sokeripalojen määrä punaviinissä, lonkerossa sekä oluessa.
Puoli litraa viiniä, lonkeroa ja olutta vastaavat energiasisällöltään kymmeniä sokeripaloja.Yle

Kolakahvat ja maitomasut

Jos haluat olla juomatta alkoholia, mutta hengailla silti terassilla ja illanistujaisissa, lihottavasta sokerista et pääse eroon jos korvaat drinkit kokiksella, jaffalla tai mehjuomalla. Sokeroiduissa puolen litran juomissa on kymmeniä sokeripaloja.

Voit toki tilata light-juoman, joka on makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla, kuten aspartaamilla. Tällainen janonsammuttaja ei sisällä juurikaan energiaa.

Jos haluat sammuttaa janosi kylmällä, pitkällä rasvattomalla maidolla, sokerilta et välty tässäkään tapauksessa. Sokeripaloiksi muutettuna maitotuoppi sisältää 17 sokeripalaa. Rasvattomaan maitoon ei tosin ole lisätty sokeria, vaan maitotuopin sokeri on maitosokeria, laktoosia.

Myös maustetuissa vesissä saattaa olla jonkin verran sokeria. Tavallisesta vedestä ainakin voi olla varma: sen energiasisältö on nolla.

Sokeripalojen määrä kolajuomalasissa, maidossa ja kevytlimussa.
Puoli litraa sokerista kokista vastaa lähes 30 sokeripalaa, maitotuopillinen 17 palaa sokeria. Light-limsan energiasisältö on lähes olematon.Yle