"Me emme saa mennä edes samalla bussilla pelireissulle" – junnuvalmentaja aikoo valittaa toimitsijakiellosta

Jääkiekkoliitto määräsi keväällä pitkät toimitsijakiellot kolmen juniorijoukkueen toimihenkilöille. Kokkolan Hermeksen maalivahtivalmentajan mielestä rangaistukset sotivat kaikki pelaa -ajattelua vastaan.

urheilu
Kuvassa jääkiekkoilijoita. Etualalla maalivahti, taustalla myös tuomari.
Jaki Silvennoinen ehtii myös jäälle maalivahtina. Jaki Silvennoisen kokoelmat

Kokkolan Hermeksen B2-juniorijoukkue joutuu valmistautumaan tulevaan kauteen varsin poikkeavissa olosuhteissa. Maaliskuussa pelatun turnauksen jälkeen Jääkiekkoliitto määräsi joukkueen valmentajille 13 kuukauden toimitsijakiellon, koska kaksi turnaukseen osallistuneista pelaajista oli liiton sääntöjen mukaan edustuskelvottomia. Valitusvaliokunnassa rangaistus pieneni kolmanneksella, 12 sarjaotteluun.

– Kielto tarkoittaa, että tunti ennen ottelun alkamista joukkueen vastuuvalmentajan, joukkuueenjohtajan ja maalivahtivalmentajan täytyy jättää joukkue. Me emme saa mennä edes samalla bussilla pelireissulle. Kotipeleissä istumme katsomossa, kertoo maalivahtivalmentaja Jaki Silvennoinen.

Samasta turnauksesta rangaistuksia määrättiin myös KooKoon ja Jää-Ahmojen toimihenkilöille. Kaikilla kolmella joukkueella oli pelaajia, joille ei ollut kertynyt kauden aikana tarpeeksi otteluita, eivätkä he sen takia olleet edustuskelpoisia. Hermeksen kohdalla kyse oli kahdesta pelaajasta, joista toisella oli yhden ottelun vajaus. Joukkueet sopivat keskenään, että pelaajat voisivat silti osallistua turnaukseen.

– Yritimme saada edustusta liiton kautta, mutta se ei onnistunut. Koin, että se on väärin, joten otimme yhteyttä muihin joukkueisiin. Ilmeni, että kahdella oli samanlainen tilanne. Meille oli tärkeintä, että pojat pelaavat. Kaikki tehtiin yhteisymmärryksessä.

"Terve maalaisjärki puuttuu"

Silvennoinen myöntää virheen, mutta kritisoi rangaistuksen kovuutta suhteessa rikkeeseen.

– Jos SM-liigassa käy hakkaamassa kaverin tajuttomaksi, siitä saa 16 ottelua. Me emme mielestäni omalla toiminnallamme satuttaneet ketään.

Valmentajan mielestä episodi ei ole linjassa junnujääkiekon arvojen kanssa.

Jos SM-liigassa käy hakkaamassa kaverin tajuttomaksi, siitä saa 16 ottelua.

Jaki Silvennoinen

– Jääkiekkoliitossa on tämä ajatus, että kaikki pelaa. Ehkä tämä ei nyt mennyt sen mallin mukaan. Vaikka tässä puhutaankin kilpasarjoista, terve maalaisjärki puuttuu. Turnauksessa ei tehty yhtään vastalausetta, Silvennoinen muistuttaa.

Ennen kaikkea nuorisotyötä

Toimitsijakiellosta huolimatta Silvennoinen kertoo edelleen nauttivansa valmentamisesta. Itsekin jääkiekkoa pelaava valmentaja laskee kilpailukaudella käyttävänsä valmentamiseen noin 25 tuntia viikossa. Silvennoiselle valmentaminen on ennen kaikkea nuorisotyötä.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että on paljon parempi, että kaverit ovat kaukalossa kuin kadulla. Ensisijaisesti yritämme tehdä hyviä kansalaisia, toiseksi urheilullisia kansalaisia ja kolmantena on sitten plussaa, jos vielä saisimme jääkiekkoilijoita tehtyä.

Tulevan kauden tilanteeseen joukkue aikoo kehitellä ratkaisut, myös pelireissuille.

– Pakkohan se on, eihän poikia voi jättää tuolla tavalla. Miksi minä noille pojille kiukuttelisin, eiväthän he ole tehneet mitään pahaa minulle.

Silvennoinen ei aio jättää asiaa sikseen, vaan tekeillä on valitus urheilun oikeusturvalautakuntaan.