Pianisti Iiro Rantala: Improvisaatio ei sikiä pelkästä pyhästä hengestä

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala on palkittu improvisaatioon pohjautuvasta radio-ohjelmastaan. Miehen uusin radio-ohjelma keskittyy musiikin opettamiseen. Kesäsarja käynnistyy 6.7. Rantala esitteli taitojaan Joensuun Musiikkijuhlilla.

Iiro Rantala Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala kutsuttiin toisen kerran Joensuun Musiikkijuhlien esiintyjäksi. Utran uittotuvan areenalla kuultiin muun muassa John Lennonin sävelmiä. Joensuu on ollut Rantalalle tärkeä etappi uralla.

Minun ensimmäinen ammattikeikkani oli Joensuussa vuonna 1986 tai 1987.

Iiro Rantala

– Minun ensimmäinen ammattikeikkani oli Joensuussa vuonna 1986 tai 1987. Olin täällä Akimovskaja Sisters & Brothersin klubityyppisellä keikalla. Ensimmäinen keikka, josta sai liksaa. Ja edelleen on se sama liksa, Iiro Rantala naurahtaa. 

Kansainvälisesti tunnetuin jazzmuusikkomme on ansioitunut viimeaikoina radio-ohjelmien teossa. Rantalan ja Zarkus Poussan isännöimä Tunteiden ilta -ohjelma sai vastikään kunniamaininnan New Yorkissa pidetyillä radiofestivaaleilla.

Ohjelmassa miehet loihtivat improvisoiden kuuntelijoiden tarinoista, tunnetiloista ja kimmokkeista musiikkia suorassa radiolähetyksessä. Ohjelmaa tehdään kaksi kertaa vuodessa Radio Suomelle. Rantala selittää improvisointitaitojaan seuraavasti:

Kun kuulen sen tarinan, niin jotain on tehtävä eli siitä se improvisaatio lähtee.

Iiro Rantala

– Jos otan koiranpennun ja tiputat sen laiturilta veteen, niin kyllä se alkaa tekemään jotain. Ei se pentu vajoa pohjaan ja ajattele siellä, että olipa pirullinen tyyppi, vaan se tekee jotain. Sama juttu on näissä mun radio-ohjelmissa, että kun kuulen sen tarinan, niin jotain on tehtävä eli siitä se improvisaatio lähtee. Ei se kuitenkään täysin pyhästä hengestä sikiä, kyllä minä olen aina improvisoinut ja se vaatii omia niksejä, Rantala kertoo.

Rantalan ja Poussan ohjelma voitti taannoin myös radion viihdeohjelmien sarjan Rose d’Or -kilpailussa.

Iiro Rantalan luotsaama uusi musiikkiohjelma alkaa  Yle Radio 1:ssä maanantaina 6.7.  Iiron musiikkiluokka -sarjan ensimmäinen jakso käsittelee rytmejä ja vieraana on rumpali Anssi Nykänen. Suorassa musiikin opetusohjelmassa myös kuulijat pääsevät esittämään kysymyksiä.