Helsingin ruokaravintolat sulkevat keittiönsä aikaisin – turistitkin syövät tavoistaan poiketen jo alkuillasta

Helsinki markkinoi itseään ruokakulttuurin keitaana, mutta todellisuudessa herkuttelu tyssää alkuiltaan. Valtaosa Helsingin ruokaravintoloista sulkee keittiönsä iltakymmeneltä.

Kotimaa
Ruoka-annoksen koristelu
Ruokaravintolaan on turha pyrkiä Helsingissä puoli yhdentoista jälkeen.YLE

On kaksitoista syytä vierailla Helsingissä, kehuu kaupunki matkailumarkkinoinnissaan. Yksi näistä on ruokakulttuuri, joka mainosten kielellä on omaleimaista, yllätyksellistä ja aitoa.

Kaupunkiin tuleva keski- tai eteläeurooppalainen voi hämmästyä ravintoloiden aukioloaikoja ja tarjoilupolitiikkaa

– Matkailuneuvontaan ei ole tullut turisteilta vihaista palautetta. He ovat yleensä tietoisia siitä, että Suomessa syödään aikaisin, kertoo Laura Saksala Helsingin Markkinointi Oy:stä.

– Neuvonnasta on esimerkiksi kysytty, että pitääkö Suomessa mennä jo klo 16 syömään ja kysyneet etukäteen paikkoja, joihin voi mennä illalliselle myöhemminkin. Auki olevia paikkoja on nykyään yhä enemmän, vaikka toki me täällä Visithelsingissä toivoisimme niitä olevan vieläkin enemmän, huomauttaa Saksala.

Lisää vapautta aukioloihin

Suomalainen ravintolakulttuuri poikkeaa mannereurooppalaisesta. Siinä missä meillä nautitaan päivällistä jo iltakuuden tietämissä, avautuvat iltaravintolat esimerkiksi vasta iltakahdeksan aikoihin.

– Kysyntää ei yksinkertaisesti ole iltaisin riittävästi, siksi ravintoloiden keittiöt sulkeutuvat kymmenen jälkeen. Turistit eivät yksin riitä kasvattamaan kysyntää tarpeeksi, arvioi toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:stä.

– Suurempi ongelma Suomessa on aukiolo- , alkoholi- ja muiden määräysten joustamattomuus. Siksi ei aurinkoisena iltana voida jatkaa terassin aukioloa yli kymmeneen tai tarjota tuplaviskiä sitä haluavalle, selvittää Lappi.

Työnantajajärjestön edusmies muistuttaa, että Etelä-Euroopan joustavat aukiolot perustuvat paitsi vähäisempiin viranomaismääräyksiin myös pienten perheyritysten paljouteen.

– Ravintolaruoan hintaa alentaa Välimeren rannoilla usein myös harmaa talous, tuumaa Lappi.

Liian joustot vaarantavat perhe-elämän

Matkailu- ja ravintola-alan sopimusasiamies Seija Rouhiainen Palvelualojen ammattiliitosta muistuttaa hänkin ruokapalveluiden kysynnän puutteesta illan myöhäisinä tunteina. Tilanteen mukaan joustaminen ei onnistu:

– En voi ymmärtää, että ihmisiä pidettäisiin töissä esimerkiksi auringonpaisteen tai jonkun muun perusteella. Miten siinä onnistuisi perhe-elämän pyörittäminen, lastenhoito ja muu arki, heittää Rouhiainen.