Hyppää sisältöön

Hevonen on älykäs terapeutti

Rovaniemen Norvajärven terapiakeskuksessa tarjotaan eläin- ja luontoavusteista toimintaterapiaa. Fysioterapeuttisen ratsastuskuntoutuksen lisäksi keskuksessa annetaan vähemmän tunnettua hevosavusteista psykoterapiaa.

Islanninhevonen Askur on yksi terapiakeskuksen kahdeksasta hevosesta.
Islanninhevonen Askur on yksi terapiakeskuksen kahdeksasta hevosesta. Rovaniemen Norvajärven terapiakeskuksen ratsastusterapeuttia Minna Waseniusta haastattelee Maija-Liisa Juntti. Kuvaaja: Uula Kuvaja / Yle

NorTher Oy:n Norvajärven terapiakeskuksessa asuu Matti-possun lisäksi kahdeksan hevosta, poni, tallikoiria, kissoja, kaneja ja pari lammasta. Ratsastusterapiassa annetaan sekä fysioterapiaa että psykoterapiaa.

Hevonen saa olla herkkä, aktiivinen ja osallistuva.

Ratsastusterapeutti Minna Wasenius, NorTher Oy

– Hevosavusteisella psykoterapialla pyritään tuomaan tietoisuuteen ja sanoiksi niitä asioita, mitkä tuottavat ihmiselle ongelmia hänen ihmissuhteissaan ja hänen elämässään. Ehkä ratsastusterapian, hevosavusteisen psykoterapian, erottaa muusta hevostoiminnasta juuri se, että siinä toimitaan niiden tavoitteiden pohjalta, jotka muotoutuu kunkin yksilön tarpeista, toiveista ja kehityshaasteista, ratsastusterapeutti Minna Wasenius sanoo.

Hoitomuotona hevosavusteinen psykoterapia on vielä suhteellisen uusi ja sen saaminen Kelan tuen piiriin onkin ollut haastavaa.

– Varmaan se on työmuotona sen verran uudempi. Vaikka psykoterapiassa lasten ja nuorten kanssa suositellaankin käytettäväksi toiminnallisia menetelmiä, mutta ehkä se ei sitten aivan yhtälailla avaudu tämä hevosavusteisuus

Ratsastusterapiassa edetään hoidettavan ehdoilla

Hevosavusteinen psykoterapia aloitetaan yleensä ilman satulaa.

– Jos ratsain aloitetaan, niin aloitetaan erilaisilla kahvoilla, mitkä antaa vähän tukea, mutta pyritään saamaan sitä ratsastusasentoa, rentoutta ja kontaktia lähtemään ilman satulan häiritsevää vaikutusta.

Waseniuksen mukaan joskus edetään ripeästikin.

– Mulla itsellä kun on toimivia, liikkuvia lapsia ja nuoria psykoterapiassa, niin saatetaan edetä hyvinkin vauhdikkaaseen ratsastukseen. Silloin on käytössä erikoisvalmisteinen satula, jossa on myös kahva turvallisuuden lisäämiseksi.

Terapiahevonen lukee ihmisen tunnetiloja

Terapiahevosen tärkein ominaisuus on, että se on kiinnostunut ihmisestä. Tässä työssä hevonen saa olla myös herkkä.

– Psykoterapiatyössä hevonen saa olla herkkä, aktiivinen ja osallistuva. Sen tulee vastata ihmisen aloitteisiin ja reagoida ihmisen muuttuviin tunnetiloihin, Minna Wasenius luettelee.

Waseniuksen mukaan hevoselta vaaditaa toisen tyyppisessä ihmistyössä, kuten tuntihevostyössä, että se reagoi aika vähän.

– Terapiahevonen puolestaan saa olla hyvinkin reaktiivinen, mutta kiltti eli sellainen ystävällisesti ja turvallisesti reagoiva hevonen luontojaan.

.
.