Kirja on suomalaisen kesäkaveri – tamperelaisten suosikkeja ovat Seppo Jokisen dekkarit

Kirjakaupoista, antikvariaateista ja kirjastoista etsitään nyt lomalukemista. Perinteisesti kesällä luetaan dekkareita, mielellään nimenomaan pokkareina. Tampereen kaupunginkirjastossa selkeästi suosituin kirjailija on komisario Koskisen luoja Seppo Jokinen.

kulttuuri
Antikvariaatti Lukulaarin tarjontaa
Leena Peltokangas / Yle

Kesän alussa Tampereen pääkirjasto Metson dekkarihyllyt alkoivat tyhjentyä.

– Perinteisesti kesällä luetaan dekkareita laajalti, myös niitä vähemmän tunnettuja. Vanhoja suosikkeja ovat Agatha Christien ja Raymond Chandlerin rikosromaanit, sanoo pääkirjaston tietopalvelupäällikkö Raili Sihvonen.

Ehkä häntä voisi luonnehtia varsinaiseksi kesäkirjapojaksi

Raili Sihvonen

– Uudemmista dekkarikirjailjoista kysytyimpiä ovat Jo Nesbø, Lars Kepler tai Camilla Läckberg, jatkaa Sihvonen.

Kotimaisista dekkarikirjailijoista tamperelaisten ehdoton suosikki on Seppo Jokinen.

– Oli tilanne tai aika mikä tahansa, Seppo Jokinen on Tampereen kaupunginkirjaston suosituin kirjailija. Ehkä häntä voisi luonnehtia varsinaiseksi kesäkirjapojaksi, sillä lainatuimman kaunokirjallisuuden listalla hänen dekkareitaan lainataan kesällä vielä enemmän kuin talvella.

Kesä on divarin sesonkiaikaa

Lukulaarin kirjamyyjä, runoilija Arto Lappi
Lukulaarin kirjamyyjä Arto Lappi.Leena Peltokangas / Yle

Tampereen Puutarhakadulla antikvariaatti Lukulaarissa ovi käy tiuhaan tahtiin. Kesä on divarissa kiireistä aikaa.

– Kesä on meillä hektistä aikaa, ihmisillä on aikaa lukea ja oikeastaan voisi sanoa, että kesä on meidän sesonkimme. Erityisesti pehmeäkantisia dekkareita myydään kesällä enemmän kuin muulloin, sanoo 17 vuotta Lukulaarissa kirjoja myynyt runoilija Arto Lappi.

Paikallisuus kiinnostaa lukijoita. Sekä Tampereen pääkirjasto Metsosta että antikvariaatti Lukulaarista etsitään Seppo Jokisen teosten lisäksi tänä kesänä muun muassa Anni Kytömäen Kultarintaa.

– Anni Kytömäen Kultarintaa on tällä viikolla kysytty useaan otteeseen, mutta valitettavasti yhtään käyttetyä kappaletta ei nyt ole myynnissä. Keltaisen kirjaston kirjoista Haruki Murakamin teokset ovat haluttuja, kertoo Arto Lappi.

Käännetty laatukirjallisuus ja klassikot kiinnostavat myös kesällä

Kotimaisista kirjailijoista Jokisen ja Kytömäen ohella tamperelaisten kirjastonkäyttäjien kysynnän kärjessä ovat Tuomas Kyrö, Sirpa Kähkönen ja Anna-Leena Härkönen. Myös käännetty, laadukas nykykirjallisuus on suosittua.

Kaunokirjallisuuden kysyntä kasvaa kesällä

Raili Sihvonen

– Jatkuvasti lainassa ovat esimerkiksi Donna Tarttin Tikli, Joel Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe, kertoo tietopalvelupäällikkö Raili Sihvonen.

– Kesällä ryhdytään usein myös lukemaan klassikoita, kuten Waltaria, Tolstoita tai Dostojevskia. Ylipäätään kaunokirjallisuuden kysyntä kasvaa kesällä.

Tampereen pääkirjaston tilastojen mukaan kaunokirjallisuuden lainausmäärissä ei ole kovin suuria eroja kesän ja talven suhteen. Sihvosen mukaan kokonaisuudessaan lainausmäärät hieman vähenevät kesäkuukausina.

– Lainausinto riippuu kuitenkin säästä. Helteellä kirjastossa asioidaan harvemmin, sateella lainataan enemmän, arvioi Sihvonen.

Tänä kesänä väritetään

Tampere-värityskirja
Leena Peltokangas / Yle

Kirjakaupoissa myydään kesäaikaan pokkareita ja erityisesti pehmeäkantisia dekkareita, mutta tämän kesän ykköshitti kirjakaupoissa on kirja vailla tekstiä.

– Aikuisten värityskirjojen suosio on nyt ennennäkemätöntä, sanoo myymälävastaava Tea Kücükler Tampereen Hämeenkadun Suomalaisesta Kirjakaupasta

Aikuisten värityskirjojen suosio on nyt ennennäkemätöntä

Tea Kücückler

– Keväällä tämä värityskirjojen suosio alkoi ja monet painokset myytiin loppuun. Viimeisen parin viikon ajan kysyntä on ollut niin kovaa, että itsekin olen tätä hämmästellyt, sanoo Kücükler.

Tällä hetkellä tarjolla on laaja valikoima aikuisten värityskirjoja kasviaiheista itämaisiin kuvioihin. Kotimaisista tuorein tulija on Tampere-seuran julkaisema ja Erkki "Jammu" Kanervan piirtämä Taiteile Tampere -värityskirja.