Barcelona aikoo panna turismin järjestykseen

Espanjassa Barcelonassa käy vuodessa viisi kertaa niin paljon turisteja kuin siellä on asukkaita. Turismi on tärkeä tulonlähde, mutta aiheuttaa jo ahdistusta kaupunkilaisille.

Ulkomaat
Satoja auringonottajia Barcelonan hiekkarannalla 21.6.2015
Aurinko houkutteli niin paikallisia kuin turisteja Barcelonan rannalle kesäkuun lopussa.Toni Albir /EPA

Barcelonan vastikään valittu pormestari on pysäyttänyt vuodeksi toimilupien myöntämisen turistien majoituspaikoille. Ada Colaun mukaan ala tarvitsee uudet säännöt, koska se on kasvanut hallitsemattomaksi.

Päätös koskee koko alaa hotelleista yksityismajoitukseen. Jäädytettyjä lupahakemuksia on noin 30, eikä uusia oteta vastaan.

Barcelona on Euroopan suosituimpia matkailukapupunkeja. Siellä käy yli seitsemän miljoonaa ihmistä vuodessa. Viime kuussa valittu Colau lupasi vaalikampanjassaan puuttua joukkoturismin aiheuttamiin ongelmiin.

Barcelonalaisia on 1,6 miljoonaa. Monet ovat valittaneet, että vierastulva on tehnyt kaupungista ahtaan ja vaarantaa sen eritysluonteen.

– Asiat on pakko panna järjestykseen. Tähän saakka matkailupolitiikka on ollut sattumanvaraista metsäpalojen sammuttelua, Colau sanoo.

Ensi vuoden alkuun mennessä on määrä laatia suunnitelma, joka levittää turismin painetta siitä eniten kärsiviltä alueita muualle kaupunkiin. Eroon turismista ei suinkaan haluta, sillä Barcelona saa siitä 14 prosenttia tuloistaan ja se tarjoaa töitä 120 000 ihmiselle.

Lähteet: AP, Yle Uutiset