Näyttävä korento sykähdytti hyönteisbongaria – litteähukankorentoja ei näe usein

Melko harvoin tavattava litteähukankorento ilahdutti lappeenrantalaista Markku J. Hytöstä. Hyönteistutkijan mukaan korento ei ole kovinkaan harvinainen mutta se on erityisen näyttävä hyönteinen.

Litteähukankorento Lappeenrannan Skinnarilassa. Kuva: Markku J.Hytönen

Lappeenrantalainen Markku J. Hytönen oli kuvaamassa sudenkorentoja, kun linssiin tarttuikin yllättävä hyönteinen: litteähukankorento. Korento ei ole harvinaisimmasta päästä mutta näyttävyydensä takia se on bongareiden mieleen.

Korento, joka viihtyy kosteissa paikoissa

Hyönteistutkija Sami Karjalainen sanoo, että litteähukankorennon näkeminen on aina sykähdyttävää. Näyttävän ulkomuotonsa ansioista se ilahduttaa hyönteisharrastajia, vaikka ei varsinaisesti ole harvinainen.

– Se ei ole hirveän yleinen mutta ei hirveän harvinainenkaan. Se on näyttävä laji, johon kiinnitetään paljon huomiota.

Tutkijan mukaan korento viihtyy kosteissa paikoissa.

– Se tykkää ihmisten kaivamista ojista ja lisääntyy sellaisissa ihmisten kaivamissa paikoissa, mihin tulee vettä.

Uusien lajien kuvaaminen on palkitsevaa

Hyönteisharrastaja Markku J. Hytönen on valokuvannut eri lajeja jo vuosia. Hän mukaansa uusien lajien löytäminen on aina ilahduttavaa.

– Olin kuvaamassa korentoja Skinnarilassa Lappeenrannassa. Sudenkorento oli pääasia mutta tämä oli siellä ja sain muutaman kuvan. Aina on ilahduttavaa, kun saa kuvattua jotain mitä ei ole ennen nähnyt, sanoo Hytönen.

Etelä-Karjalassa eri lajien bongaaminen on monen harrastajan mielestä erityisen kiehtovaa, koska Laatokan eteläpuolelta tulee lintuja, perhosia ja hyönteisiä. Hytönen sanoo, että harrastus imaisee mukaansa.

– Mitä enemmän on kuvannut ja lukenut, sitä vähemmän tuntuu tietävän niistä. Kyllä nämä ovat kiehtovia aina.