Australiasta löytyi ensimmäisen maailmansodan harjoituskenttä poteroineen ja tunneleineen

Juoksuhautajärjestelmä oli aikansa uutuus. Sen uskottiin antavan yliotteen sotilaille, jotka lähtivät sata vuotta sitten puolustamaan Britannian kuningaskuntaa.

Ulkomaat
Arkeologi puhdistaa avatun alueen pintaa kaivannossa.
Australian kansallisen yliopiston opiskelija Marylyn Powell osallistuu Duntroonin kaivauksiin. Stuart Hay /Australian National University

Australian pääkaupungin Canberran läheltä on löytynyt juoksuhautoja, joissa australialaisupseerit harjoittelivat ensimmäisen maailmansodan taisteluja ennen kuin lähtivät merten yli Eurooppaan.

Duntroonin sotakoulun polveilevista poteroista, tunneleista ja piikkilanka-aidoista tiedettiin asevoimien asiakirjojen perusteella, mutta tarkka sijainti oli hävinnyt muistista. Australian kansallisen yliopiston tutkijat löysivät paikan 1940-luvun ilmakuvien ja maatutkan avulla Jerrabomberrasta.

Alue on kahden ja puolen hehtaarin laajuinen. Vuonna 1916 tehdyillä kaivannoilla on syvyyttä 1,3 metristä kahteen. Harjoitusalueita oli alkujaan kaksi muutakin, mutta ne ovat sittemmin jääneet rakennusten alle.

Duntroonissa alue sen sijaan on säilynyt erinomaisessa kunnossa, kertoo projektin johtaja, arkeologi Tim Denham. Paikallinen maanviljelijä oli lapioinut kaivannot umpeen 1930-luvulla kyllästyttyään siihen, että alueella laiduneet lehmät olivat vaarassa keikahtaa kuoppiin.

Toivo muuttui kärsimyksiksi

Kaivantojen lisäksi tutkijat ovat löytäneet ammusten messinkihylsyjä. Ne on lähetetty laboratorioon iän varmistamiseksi.

– On kylmäävää ajatella, miten ihmiset, jotka tällä paikalla olivat luottavaisia uudenlaisen juoksuhautajärjestelmän antaman edun vuoksi, joutuivat kauheisiin kärsimyksiin. Monet jäivät sille tielle, Denham sanoo.

Tutkijat toivovat, että ainakin osa alueesta voidaan kunnostaa ja avata yleisölle, jotta se saa omakohtaista tuntumaa siihen, miten vaikeissa oloissa länsirintamalla taisteltiin.

Ensimmäisessä maailmansodassa kaatui 60 000 australialaista. Vaikka maan toipuminen oli hidasta, osallistumista sotaan ja etenkin Gallipolin taisteluihin ottomaaneja vastaan pidetään Australian kansallisen heräämisen alkuna. Maihinnousupäivää, Anzac-päivää, vietetään edelleen veteraanien muistopäivänä.