Kaksi naista pääsi palomieskoulutukseen – edellinen valmistui vuosikymmen sitten

Naisia hakee vuosittain palomieskoulutukseen, mutta yleensä tie katkeaa tiukkaan kuntotestiin. Näin kävi tänäkin vuonna Kuopiossa, mutta Helsingissä Sanna Elonen ja Suvi Suojalehto läpäisivät testit. Kolmannella naishakijalla opiskelupaikka jäi yhden penkkipunnerruksen päähän.

Kotimaa
Palomiehiä palavan rakennuksen katolla.
Yle

Odotan jo syksyä. Tosi kiva päästä opiskelemaan mielenkiintoista alaa.

Sanna Elonen

Kaksi naista on selvittänyt tiensä Helsingin Pelastuskoulun syksyllä alkavaan palomieskoulutukseen. Sanna Elonen ja Suvi Suojalehto pääsivät läpi tiukasta,fyysistä kuntoa mittaavasta testistä (siirryt toiseen palveluun). Kolmannen naishakijan testitulos jäi vain niukasti alle hyväksytyn rajan.

– Viimeinen penkkipunnerrus jäi viisi senttiä vajaaksi, harmittelee hakijan kohtaloa Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen.

Kuntotestin jälkeen opiskelijoille on tehty mm. lääkärintarkastukset, soveltuvuushaastattelut ja turvallisuusselvitykset, joten nyt Elosen ja Suojalehdon opiskelupaikat ovat varmistunut lopullisesti.

– Tämä on meille ihan uutta. Aiemmin meillä on ollut vain yksi naisopiskelija, kertoo Waitinen.

Sanna Elonen odottaa jo innolla syksyä

Syyskuun alussa alkava palomieskoulutus kestää kaksi vuotta. Sen jälkeen opiskelijoilla on edessään vuoden oppisopimuskoulutus, jossa heistä tulee ensihoitoon suuntautuneita lähihoitajia. Kolmen vuoden kuluttua nyt aloittavat opiskelijat valmistuvat palomies-ensihoitajiksi.

Helsinkiläinen Sanna Elonen iloitsee opiskelupaikasta.

– Odotan jo syksyä. Tosi kiva päästä opiskelemaan mielenkiintoista alaa.

Elonen on valmistunut ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaajaksi vuonna 2011 ja työskennellyt sen jälkeen liikunta-alalla. Hän ei treenannut erikseen kuntotestiä varten eikä ole huolissaan työn fyysisistä vaatimuksista.

– Kyllä se enemmän henkistä kanttia vaatii, Elonen pohtii.

Elosen lisäksi koulutukseen on hyväksytty Suvi Suojalehto.

– Testeissä tapasimme ja heti tuntui, että hyvin tulemme juttuun, Elonen sanoo opiskelukaveristaan.

Myös Suojalehdolla on urheilullinen tausta. Hän toimii mm. personal trainerina Vantaalla.

– Kivaa, että tulee haastetta, Suojalehto kuittaa koulutuksen vaativuuden.

Miehinen ala päällystöä myöten

Helsingin pelastuslaitoksen Pelastuskoulu on kouluttanut palomies-sairaankuljettajia ja paloesimiehiä 1970-luvulta saakka. Oppilaitoksen historian ainoa palomies-sairaankuljettajakoulutuksen suorittanut nainen valmistui vuonna 2005. Sen jälkeen hakijoiden joukossa on ollut vuosittain naisia, mutta he eivät ole läpäisseet kuntotestiä.

Palomiehiä koulutetaan myös pelastusopistossa Kuopiossa, jonka elokuussa alkavaan palomieskoulutukseen ei tälläkään kertaa päässyt yhtään naista.

Suomen Palopäällystysliiton tietojen mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä neljä naista palomiehenä. He ovat töissä Helsingin, Keski-Uudenmaan, Etelä-Savon ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksilla.

Päällystötehtävissä on naisia noin 70-80, joista 13 toimii päivystävänä palomestarina.

Klo 13:11 lisätty Suojalehdon kommentti ja täsmennetty nykyistä tutkintonimikettä.