Oikeus palautti Jean-Marie Le Penille paikan puolueessa

Erottamispäätöksessä oli tekninen virhe. Puolueessa on kuitenkin meneillään äänestys, joka voi lakkauttaa kunniapuheenjohtajan viran.

Ulkomaat
Jean-Marie Le Pen puhujalavalla tyttärensä edessä.
Jean-Marie Le Pen varasti vappupäivänä puhujalavan tyttärensä edessä.Yoan Valat / EPA

Ranskalainen oikeusistuin on kumonnut äärioikeistolaisen kansallisen rintaman perustajan Jean-Marie Le Penin erottamisen puolueesta. Päätös on takaisku hänen tyttärelleen ja puolueen nykyiselle johtajalle Marine Le Penille.

Marine Le Pen yrittää tehdä puolueesta salonkikelpoista, mutta isän rasistiset kommentit ovat vaikeuttaneet tyttären tavoitteita. Niinpä Jean-Marie Le Pen, puolueen kunniapuheenjohtaja, päätettiin häätää puolueesta kaksi kuukautta sitten pidetyssä erityiskokouksessa.

Isä ei taipunut päätökseen, vaan vei sen Pariisin Nanterren kaupunginosaoikeuteen, joka tuomitsi asian hänen edukseen. Oikeuden mukaan puolue rikkoi omia sääntöjään, kun se ei kertonut, milloin se tekisi lopullisen päätöksen. Toukokuun erottamispäätöksessä käytettiin toistaiseksi-sanaa.

Marine Le Penin mukaan oikeuden päätös ei vaikuta meneillään olevaan postiäänestykseen puolueen linjamuutoksesta. Äänestyksessä, joka päättyy ensi viikolla, jäseniltä kysytään kantaa myös Jean-Marie Le Penin kunniapuheenjohtajuuteen.

Oikeuden päätös antoi sen hänelle ainakin toistaiseksi takaisin, mutta puolue valmistautuu lakkauttamaan koko arvonimen. Se luotiin Le Penille vuonna 2011, kun hän väistyi puoluejohtajan paikalta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP