1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

BP ennätyskorvauksiin Meksikonlahden öljyvuodosta

Öljy-yhtiö BP, Yhdysvaltain liittovaltio ja viisi osavaltiota ovat päässeet sopimukseen korvaussummasta, jonka BP joutuu maksamaan niille korvauksena vuonna 2010 tapahtuneesta Meksikonlahden öljykatastrofista. Korvaussumma on lähes 17 miljardia euroa.

Kuva: AFP / Lehtikuva

Öljy-yhtiö BP, Yhdysvaltain liittovaltio ja viisi osavaltiota ovat päässeet sopimukseen vuonna 2010 tapahtuneen Meksikonlahden öljyvuodon korvauksista.

Deepwater Horizon -öljynporauslautta räjähti Meksikonlahdella huhtikuussa 2010 ja yksitoista työntekijää kuoli. Mereen valui miljoonia barreleita öljyä. Vuodon tukkiminen kesti lähes kolme kuukautta. Tapaus oli Yhdysvaltain pahin ympäristökatastrofi.

Lähes 17 miljardin korvaussumma päättää vuosia kestäneen oikeustaistelun BP:n ja kantajien välillä. Kantajina olivat Yhdysvaltain liittovaltio ja viisi osavaltiota – Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi ja Texas – sekä yli 400 pienempää yhteisöä.

Korvaussummaan kuuluu lähes 5 miljardia euroa korvauksia liittovaltiolle Clean Water Act -vesistönsuojelulain perusteella. Noin 6,4 miljardia euroa maksetaan 15 vuoden aikana korvauksina ympäristövahingoista liittovaltiolle ja rannikko-osavaltioille vajaan miljardin suuruisen jo aiemmin sovitun korvaussumman lisäksi.

BP maksaa osavaltioille öljyvuodon aiheuttamista taloudellisista vahingoista 4,4 miljardia euroa 18 vuoden aikana ja noin 900 miljoonaa euroa maksetaan pienemmille yhteisöille.

Torstaina julkistettu korvaussumma kattaa viimeiset BP:lle esitetyt vahingonkorvausvaateet. Kaikkinensa öljy-yhtiö joutuu maksamaan korvauksia jopa lähes 48,5 miljardia euroa.

Oikeusministeri ja Valkoinen talo tyytyväisiä sopimukseen

Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch oli tyytyväinen sopimukseen.

– Jos tuomari hyväksyy sopimuksen, se on suurin yksittäinen soviteltu korvaussumma Yhdysvaltain historiassa. Korvaussumma auttaisi korjaamaan Meksikonlahden taloudelle ja luonnolle aiheutuneet vahingot. Se myös toisi hyvinvointia alueelle vuosien ajaksi, Lynch totesi lausunnossaan.

Lynchin mukaan sopimuksen viimeistely tulee kuitenkin todennäköisesti viemään vielä kuukausia. Valkoinen talo ilmoitti olevansa tyytyväinen sopimuksesta.

Korvaussumma oli vähän suurempi, kuin mitä sijoittajat olivat odottaneet BP:n joutuvan maksamaan. Siitä huolimatta yhtiön osakekurssi nousi noin viidellä prosentilla sekä New Yorkin että Lontoon pörsseissä.