Nuolenpää selkärangassa – vakava vamma ei tappanut rautakauden ylimystä

Kookas mies, joka kuului skyyttikansaan, oli hautansa koon perusteella eliittiä. Ryöstäjät ovat kuitenkin vieneet jo kauan sitten kaikki hauta-aarteet.

Ulkomaat

Runsaat tuhat vuotta sitten nykyisessä Kazakstanissa elänyt mies ei kuollut eikä ilmeisesti edes kärsinyt lamauttavia kipuja, vaikka selkärankaan oli kiilautunut pronssinen nuolenkärki.

– Hänellä oli uskomaton tuuri. On epätavallista, että tuollainen selkärankahaava ei vahingoita suuria verisuonia ja tapa välittömästi, sanoo tutkimuksia johtava arkeologi Svetlana Svyatko pohjoisirlantilaisesta Belfastin Queenin yliopistosta LiveScience-sivuston haastattelussa.

Haudassa levännyt mies kuului skyytteihin, paimentolaiskansaan, joka eli keskisen Euraasian aroilla. Hän vaikuttaa saaneen suuren ja näyttävän haudan, mutta ryöstäjät ovat tehneet sille pahaa jälkeä jo kauan sitten. 1960- ja 1970-luvuilla paikalta on viety myös kiviä ja maata asuinalueen rakennustöihin.

Radiohiiliajoituksen perusteella mies eli varhaisella rautakaudella, 2 500–2 700 vuotta sitten. Hän oli aikalaisekseen pitkä, 174-senttinen eli miltei kymmenen senttiä keskimittaa pitempi. Ikä on voitu haarukoida vain suurin piirtein, 25–45 vuoteen.

Haudan suuren koon perusteella tutkijat päättelevät, ettei vainaja ollut yhteisössään rivimies, vaan kuului ylimystöön.

Vain muutamia luita on säästynyt

Syrjäinen hautakumpu löytyi, kun paikalliset asukkaat tulivat kertomaan siitä Sakan hautausmaata tutkineille arkeologeille. Noista haudoista löytyi 200 korua ja yli 30 000 pikkuesinettä, muun muassa helmiä.

Mitään sellaista miehen hautakummussa ei myllertäjien jäljiltä enää ollut, vain muutamia irrallisia luita. Yksi selkänikama osoittautui aivan poikkeukselliseksi, sillä siihen oli uponnut runsaan viiden sentin mittainen nuolenkärki. Tietokonekuvaus osoitti miehen selvinneen osumasta lihasvammalla.

Yhdessä kylkiluussa oli murtuma – niin ikään parantunut – mutta selvää ei ole, oliko mies saanut molemmat vammat samalla kertaa.

Tutkimus on julkaistu International Journal of Osteoarchaeology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, ja siitä kertoo LiveScience (siirryt toiseen palveluun)-sivusto.

_Korjattu: Miehen elinaika oli tuhat vuotta aiemmin kuin jutussa alkujaan sanottiin. _