Keski-Suomen muikkukannat vahvempia kuin viime kesänä

Keskisuomalaisten järvien muikkukannat ovat parantuneet vuodentakaisesta tilanteesta. Mikään huippuvuosi ei kuluva kesäkään ole, mutta Luonnonvarakeskuksen mukaan kohtalaisia muikkusaaliita sopii odottaa.

luonto
Lipottua muikkua Vuoksella heinäkuussa 2012
Juha-Pekka Taskinen / Yle

Luonnonvarakeskuksen tutkija Irma Kolarin mukaan vuosiluokka 2013 oli erittäin huono, mutta viime kesänä syntyi parempi porukka. Tänä kesänähän kalastetaan viime keväänä syntynyttä muikkua.

– Viimevuotinen vuosiluokkakin on vain keskitasoinen, mitään aivan huippua ei ole odotettavissa.

Keski-Suomessa erityisesti Rautalammin reitin järvissä on kirkkaita ja hyviä muikkuvesiä. Päijänteessä muikkukanta on perinteisesti hieman harvempi kuin muissa järvissä, mutta toisaalta Päijänteen muikku kasvaa suuremmaksi, kun sillä on enemmän ravintoa käytössään.

Kolarin mukaan vedenlaatu vaikuttaa muikkukantoihin.

– Rautalammin reitillä on hyviä kirkasvetisiä järviä. Siellä on monena peräkkäisenäkin vuonna syntynyt hyviä, vahvoja muikkuvuosiluokkia Etelä-Konnevedellä, Niinivedellä ja Iisvedellä.

Muikkukannat vaihtelevat vuosittain hyvinkin paljon riippuen siitä, miten paljon ravintoa muikun poikasilla on. Muikku on myös tärkeä saaliskala esimerkiksi taimenelle ja järvilohelle.

Irma Kolaria haastatteli Terhi Pirilä-Porvali.