YK arvostelee Burundin vaaleja epäuskottavina ja ihmisoikeuksia loukkaavina

Yhdysvallat vaatii Burundia siirtämään heinäkuun presidenttivaaleja ja keskeyttää myös useita tukiohjelmia.

Ulkomaat
Vaalityöntekijät töissä vaalihuoneistossa Bujumburassa, Burundissa.
Vaalityöntekijät töissä vaalihuoneistossa Bujumburassa, Burundissa 29. kesäkuuta.Ajax Nzeyimana / EPA

Burundin parlamentti- ja aluevaalit eivät olleet vapaat, Yhdistyneiden kansakuntien raportissa kerrotaan. YK:n lähettämien vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit eivät olleet oikeudenmukaiset, ja ne järjestettiin poliittisen kriisin keskellä.

– Ennen vaaleja ja jossain määrin myös niiden aikana koettiin väkivaltaa. YK:n tarkkailijat raportoivat median vapauden rajoittamisesta ja ihmisoikeuksien rikkomisesta, YK:n edustaja Farhan Haq sanoi tarkkailijoiden tekemästä raportista.

Maanantain vaalien jälkeen kuusi ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa pääkaupunki Bujumburassa.

Yhdysvallat on vaatinut heinäkuun 15. päivälle suunniteltuja presidentinvaaleja siirrettäviksi. Ulkoministeriön tiedottaja John Kirby kehottaa Burundin presidentti Pierre Nkurunzizaa laittamaan Burundin kansan hyvinvoinnin oman poliittisen kunnianhimonsa edelle.

– Heinäkuun 15:nnen vaaleja on siirrettävä, kunnes ne täyttävät vapaiden, oikeudenmukaisten ja rauhanomaisten vaalien kriteerit, Kirby sanoo.

Yhdysvallat on myös keskeyttänyt useita Burundin tukiohjelmia, esimerkiksi armeijan koulutusohjelman.

Itä-Afrikan maiden johtajat kokoontuvat maanantaina keskustelemaan Burundin kriisistä.

Ainakin 70 on kuollut ja yli 140 000 ihmistä on paennut Burundista siitä lähtien, kun presidentti Nkurunziza keväällä ilmoitti asettuvansa ehdolle kolmannelle kaudelle. Burundin perustuslain mukaan presidentti saa istua vain kaksi perättäistä kautta.

Lähteet: AFP, Reuters