Ongenkoukut muuttavat norjalaisten historian käsitystä – esi-isiä vaelsikin myös idästä

Nykyisen Norjan alueelle vaelsi ihmisiä idästä 10 000 vuotta sitten. He kulkivat Venäjältä Pohjois-Suomen kautta Ruijaan ja sieltä rannikkoa pitkin etelään.

Ulkomaat

Hardangerista Lounais-Norjasta löytyneet ongenkoukut ja työkalut ovat muuttamassa norjalaisten käsitystä alkuperästään, yleisradioyhtiö NRK kertoo (siirryt toiseen palveluun). Noin 10 000 vuotta vanhat koukut ovat ainutlaatuisia Norjassa.

– Meidän pitää kirjoittaa uusiksi historiamme siltä osin, keitä ensimmäiset norjalaiset olivat, ja mistä he tulivat, arkeologian professori Knut Andeas Bergsvik Bergenin yliopistosta sanoo NRK:ssa.

Aiempien löytöjen perusteella ensimmäiset ihmiset tulivat Norjaan nykyisen Saksan ja Tanskan alueelta. Ongenkoukut kuitenkin muuttavat maahanmuuttoteoriaa.

– Ongenkoukkuihin on hiottu tahkolla reuna, ja sitten niistä on murrettu pala. Se on tekniikka, jota ei tunnettu Etelä-Skandinaviassa sinä aikakautena. Sitä ei ylipäätään käytetty, Bergsvik sanoo.

Kyseinen tekniikka oli käytössä nykyisen Venäjän alueella. Löydöt merkitsevät, että Norjaan tuli maahanmuuttoa aiemmin tuntemattomasta suunnasta.

– Ihmisiä tuli luultavasti itäisiltä alueilta. He ovat matkustaneet Pohjois-Suomen kautta Ruijaan ja sieltä rannikkoa pitkin etelään, Bergsvik arvioi.

– Norjan nykyväestö on muodostanut monista eri siirtolaisryhmistä pitkän ajan kuluessa.