Kapulan vauhti ei hidastu viestissä hetkeksikään

Viestijuoksun kiinnostavimmat ja kriittisimmät hetket koetaan kapulaa vaihdettaessa. Kevyttä metallia oleva kapula pitää vaihtaa sujuvasti, sillä huono vaihto hukkaa joukkueelta sekunteja – tai koko kisan. Seinäjoella juostaan tänä viikonloppuna SM-viestit.

urheilu
Viestikapula
YLE

Viestijuoksu on tiukkasääntöinen, mutta kiehtova laji, vakuuttavat yhteen ääneen Seinäjoen Seudun Urheilijoiden SM-viestijuoksutapahtuman järjestäjät. Kaikelle on sääntönsä ja osaa niistä voidaan sanoa jopa pikkutarkoiksi.

Kilpailutapahtumassa sekä yleisön että järjestäjien mielenkiinto kohdistuu erityisesti viestin vaihtotilanteisiin. Myös urheilijan kannalta kapulanvaihto on se, jota harjoitellaan satoja ja satoja kertoja.

– Ja silti todelliset olosuhteet muuttavat sitten harjoiteltuja vaihtoja. Kilpailutilanteessa vaikuttavat radan pinnoite, myötätuuli, vastatuuli..., listaa Seinäjoen SM-viestien juoksujen johtaja Matti Toivonen.

Sekunti on pitkä aika

Sekunti on viestijuoksussa pitkä aika, kun joukkueita laitetaan järjestykseen sadas- ja jopa tuhannesosien perusteella.

– Tärkeintä on, että kapulan vauhti ei hidastu missään vaiheessa. Tuojan pitää pystyä juoksemaan loppuun asti ja lähtijän pitää lähteä merkistä. Käsi vaan taakse ja on luotettava siihen, että kapulan tuoja antaa sen, tietää SM-viestien pääsihteeri, entinen pikajuoksija Johanna Manninen lukuisien viestijuoksujen kokemuksellaan.

– Vaihdossa voi voittaa (aikaa) ihan hurjasti, mutta myös hävitä hurjasti, jos se menee pieleen, Matti Toivonen muistuttaa.

Matti Toivonen ja Johanna Manninen vakuuttavat Seinäjoen olevan valmis SM-viestivieraiden tuloon.
Matti Toivonen ja Johanna Manninen vakuuttavat Seinäjoen olevan valmis SM-viestivieraiden tuloon.Hanne Leiwo/Yle

Jos toimitsija missaa, katsoja huomaa

Kapulanvaihdon pitää tapahtua 20 metrin määrätyllä alueella. Seinäjoen SM-viestien järjestäjät tietävät, että yleisin rike viestijuoksussa on pitkäksi mennyt vaihto.

– Ihanne olisi, että vaihdossa olisi henkilö valvomassa vaihtoalueen alkureunaa ja takareunaa. Eli jokaisessa kolmessa vaihdossa 16 tarkkailijaa ja näiden päällikkö, Matti Toivonen laskee.

Seinäjoella vaihtoalueen takareuna on alkureunaa tarkemmassa valvonnassa, sillä alivaihtoja tapahtuu kokemuksen mukaan vähemmän.

"Valvojapoloisen" toiminta on suurennuslasin alla.

– Jokainen kentällä pyrkii toimimaan niin tarkkaavaisesti kuin mahdollista, mutta kaikkea ei ihmissilmä huomaa. Jos me ei huomata jotain, niin yleisö huomaa. Lisäksi meillä on kaiken paljastava televisiokamera ja tv-katsojat kyllä kysyy, että miksei jotain liputettu, Toivonen sanoo.

Kilpailuorganisaatiossa varaudutaan protesteihin, vaikkei niitä toivota.

– En haluaisi hylätä yhtään joukkuetta esimerkiksi sääntörikkeen takia. Niitä toki tulee ja ne täytyy hyväksyä, mutta jos (asiassa) on vähänkään tulkintamahdollisuutta urheilijan ja joukkueen suuntaan, niin mieluusti sinne päin sitä käännetään, Toivonen toteaa.

Onnenkapulat omissa repuissa

Viestikapulan materiaali on vuosien mittaan vaihtunut vanerista kevyeen metalliin. Sen paino on vähintään 50 grammaa ja pituuskin määrätty.

– Kapulan materiaali on liukas. Jos sataa, se on hankala pitää kädessä, Johanna Manninen sanoo.

Vaihdossa kapula pitää saada hyvään asentoon kerralla. Mannisen mukaan sitä voi toki vaikka jonglööratakin juoksumatkan varrella, mutta ei kannata, sillä siihen menee turhaan aikaa.

– Ennen käytettiin paljon altavaihtoa, mutta nykyään juostaan kapula samassa kädessä kokoajan. Se painetaan takaa toisen käteen, ja on automaattisesti oikeassa asennossa, Matti Toivonen kertoo.

Kisoissa viestijoukkueet käyttävät järjestäjän kapuloita. Omat "onnenkapulat" jäävät reppuun.

– Kyllä vannoutuneilla viestijuoksijoilla on treeneissä oma kapula, jolla treenataan ja jossa lukee jotain tsemppilauseita. Niin oli minullakin, Johanna Manninen tietää.

Kalevan kisat 2017

Seinäjoen keskuskenttää, joka toimii SM-viestien kilpailuareenana, tullaan kunnostamaan ennen vuonna 2017 käytäviä Kalevan kisoja. Kisaorganisaatiolle viestit toimivat harjoituksena.

Olosuhteet ovat kilpailun pääsihteerin mukaan kunnossa viestejä varten ja viikonlopun tapahtumasta odotetaan onnistunutta.

– Sellainen pieni "mutta" on, että keskuskentällä on etusuoralla yleensä vastatuulta. Eli kenttää pitäisi kääntää vähän toisinpäin, jotta saataisiin myötätuulta, Johanna Manninen naurahtaa.