Pietarsaari valjastaa vanhan teollisuusalueen kaupunkilaisten käyttöön

Siikaluodon tehdasalueen arkkitehtikilpailun parhaimmisto on esillä Pietarsaaren Raatihuoneella. Siikaluodon teollisuusalueen jatkosuunnittelussa hyödynnetään vanhaa teollisuusmiljöötä. Componentan suljettua valimonsa käyttöön vapautui runsaasti uutta tilaa Pietarsaaren keskustaan.

Kotimaa
Havainnekuva alikulusta Siikaluotoon.
Pietarsaaren kaupunki

Pietarsaaren kaupunki ja Componenta etsivät arkkitehtikilpailun avulla uusia ajatuksia Siikaluodon teollisuusalueen hyödyntämiseksi. Alueelle kaavaillaan muun muassa asuntoja, tilaa vaativaa kauppaa ja jalkapallostadionia. Ideakilpailuun saapui 31 ehdotusta. Raatihuoneella voi tutustua kuuteen parhaaseen suunnitelmaan. Tuomaristo on jo voittajan valinnut, mutta se julkaistaan vasta 12. elokuuta. Sitä ennen kaupunkilaiset pääsevät äänestämään omaa suosikkiaan.

– Kilpailun taso on ollut oikein hyvä. Tuomaristo kokonaisuudessaan eli ammattilaiset ja maallikot ovat olleet erittäin tyytyväisiä, kehuu asemakaava-arkkitehti Pekka Elomaa.

Pekka Elomaa
Pekka Elomaa on tyytyväinen ideakilpailun satoon.Kalle Niskala / Yle

Ideakilpailun satoa hyödynnetään alueen jatkosuunnittelussa, alueen kehittämisessä voidaan hyödyntää ehdotusten parhaita paloja – myös niiden, jotka eivät yltäneet kuuden joukkoon.

– Suunnitelmista löytyy paljon yhteneväisyyksiä, esimerkiksi päätoiminnot on sijoitettu samansuuntaisesti, kertoo Elomaa.

Elomaan mukaan palkintoluokkaan nostetut työt kunnioittavat vanhaa tehdasmiljöötä. Vaikka valimon sulkupäätös kirpaisi Pietarsaaressa rajusti, Componenta on mukana alueen kehittelyssä, se kantaa esimerkiksi päävastuu ideakilpailun rahoituksesta.

– Componeta on erityisen sitoutunut alueen kehittämiseen, pitäisin tätä hyvänä yhteiskuntavastuun tuntemisena. Heillehän jää ja laajenee edelleen Pistons-toimito. Componeta on todennut jo alusta alkaen, että mikä on hyvä kaupungille, on hyvä myös heille. Meillä on tässä yhteinen hyvä, kehuu Elomaa.

Componenta omistaa alueesta noin puolet, loput on kaupungin ja valtion omistuksessa. Elomaa on harmissaan siitä, etteivät läheiset isot market-kaupat lähteneet mukaan ideakilpailuun.