1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Lännenratsastus on taitolaji – eurooppalaisella tyylillä ei karjaa paimenneta

Lännenratsastus ei ole kiitolaukkaa ja pyssyjen pauketta, vaan laji vaatii tarkkuutta ja rauhallisuutta. Aloittelijalle riittää kun pysyy selässä ja saa hevosen kääntymään. Kaiken ydin on karjan paimentaminen.

Lännenratsastuksen harrastaja Virpi Jouttila kertoo haaveilleensa jo pikkutyttönä karjapaimenen työstä. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Jos lähtee katsomaan lännenratsastusta kisoja sillä odotuksella, että se on macholaji, jossa hevoset laukkaavat, coltit paukkuvat ja miehet ovat kuin tupakkamerkin mainoksesta, voi pettyä.

Sen sijaan jos pitää nopeista joukkuepeleistä, lännenratsastuksen karjalajit ovat kiinnostavia seurattavia. Ne ovat yhteispeliä, jossa joukkue, ratsastajat, hevoset ja ohjattava karja vaikuttavat kaikki kaiken aikaa toisiinsa.

Karjan erottelu vaati pelisilmää ja nopeita reaktioita. Tähän sähäkkyyteen lännenratsastuksen harrastaja ja kilpailujen järjestäjä Virpi Jouttela ihastui jo lapsena.

– Se lähti pikkutytön unelmista: ajattelin, että isona minusta tulee karjapaimen.

Eurooppalaisella ratsastustyylillä ei voi tehdä töitä

Lännenratsastus on kotoisin Pohjois-Amerikasta, ja se pohjautuu karjapaimenten työhön. Varusteet ovat näkyvä osa lajia: komeat lännensatulat, farkut ja stetsonit kuuluvat asiaan.

Lännenratsastuksen karjanerottelussa tuomari antaa tietyn värin, jolla merkityt lehmät erotetaan muusta laumasta omaan karsinaansa. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Varusteiden lisäksi hevosen käsittely poikkeaa tavallisesta ratsastamisesta. Ratsastajan toinen käsi pysyy vapaana, kertoo Jouttela.

– Töitä tehdessä ei pysty istumaan samalla tavalla kuin eurooppalaiset ovat tottuneet istumaan satulassa. Toinen käsi on vapaana työtehtäviin, siksi siis ratsastetaan yhdellä kädellä. Muuten on hankala tehdä töitään.

Karjan käsittely on kaiken ydin

Suomessa on noin tuhat lännenratsastuksen harrastajaa, suunnilleen puolet miehiä ja naisia. Lajeja on useita, mutta näyttävimmillään lännenratsastus on karjalajeissa.

– Perinteinen nautojen käsittely on Suomessa uutta, mutta minun mielestäni se on koko harrastamisen ydin.

Karjan erottelu on nopea laji, jossa ratkaisevat kyky lukea karjan liikkeitä, hevosen käsittelytaito ja yhteispeli sekä hevosen että muiden ratsastajien kanssa. Karjan hyvinvointi menee kaiken edelle, sanoo Jouttela.

– Karjapaimenen työssä pääasia on nautakarjan kasvatus ja sen hyvinvoinnista huolehtiminen. Sen pitäisi olla lähtökohta myös harrastuspuolella, kun kyse on tuotantoeläimistä.

Aloittelijalle riittää, että pysyy selässä

Virpi Jouttelan mukaan lajiin pääsee mukaan pienellä budjetilla ja auttavilla taidoilla - toisin kuin voisi luulla.

– Kurssille pääsee, jos pysyy hevosen selässä ja saa sen liikkumaan eteenpäin, pysähtymään ja kääntymään oikealle ja vasemmalle. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

Lännenromantiikka ja western-teema näkyvät lännenratsatustapahtumissa sekä kilpakentällä että katsomon puolella. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Tiukoissa paikoissa ja kilpailussa sen sijaan pärjää ennen kaikkea hyvä ratsastaja.

– Kyse on karjankäsittelystä ja lehmien liikuttamisesta hevosen selässä. Silloin olennaista on ratsastustaito: mitä paremmin ratsastaa, sen nopeammin pystyy reagoimaan. Kilpailuissa pärjäävät ne, joilla perusratsastustaito on hyvä.

Laji on Suomessa pieni. Koko maassa muutama karjatila järjestää koulutusta, kursseja ja harjoittelumahdollisuuksia. Lisää tiloja kaivataan mukaan, sanoo Jouttela.

– Mitä enemmän on harrastajia ja karjankasvattajia, sen paremmat mahdollisuudet lajilla on kehittyä.

Korjattu 6.7. klo 10.44 kuvatekstissä kylän nimeksi Launonen.