Kesän lämpöennätys uusiksi: 30 asteen raja rikki Etelä-Suomessa

Lämpötila on kohonnut tänään yli 28 asteeseen lähes koko Etelä-Suomessa. Päivän kuumin hetki saattaa tulla vasta myöhään iltapäivällä.

Kotimaa
Lapsia meren rannalla Yyterissä.

Kesän toistaiseksi korkein lämpötila, 31,4 astetta, on mitattu tänään Kouvolan Utissa.

Porvoossa mitattiin 30,7 astetta, Helsinki-Vantaan lentoasemalla 30,5 astetta, Espoon Nuuksiossa 30,3 astetta, ja Heinolassa 30,2 astetta. Mikkelissä ja Lappeenrannassa yllettiin 30,1 asteeseen. Jämsässä päästiin 30,0 asteeseen.

Ennen perjantaita kesän lämpöennätys oli 27,8 astetta, joka mitattiin torstaina Kokemäellä.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen kertoi ennen kello kahta iltapäivällä, että lämpötila jatkaa yhä kohoamistaan.

Tuovisen mukaan Ruotsin eilisiä hellelukemia tuskin silti hätyytellään. Keski-Ruotsissa lämpötila kipusi torstaina 32,8 asteeseen.

Kuuminta ehkä vasta iltapäivän lopulla

Etelä-Suomessa päästiin hellelukemiin jo perjantaina aamupäivällä, ja helleraja on ylittynyt myös maan keskiosissa. Tuovisen mukaan perjantain hellehuippu saattaa tulla vasta myöhään iltapäivällä kello viiden ja kuuden välillä.

Pohjoisimmassa Suomessa helteistä ei ole tietoakaan. Ylä-Lapissa jäädään tänään hieman yli kymmeneen lämpöasteeseen.

Sää on tänään aurinkoinen maan etelä- ja keskiosissa. Pohjois-Suomessa pilvisyys on vaihtelevaa, ja illalla maan pohjoisosiin leviää lännestä sateita.

Auringon uv-säteily on voimakasta Etelä- ja Keski-Suomessa, vaikka puuskainen ja voimakas lounaistuuli voi häivyttää helteen tuntua.

Helteet väistyvät viikonvaihteessa

Maan eteläosissa ylletään vielä lauantaina hellelukemiin, mutta pohjoisesta leviää Suomeen kylmää ilmaa niin, että sunnuntaihin mennessä helteet ovat jo väistyneet Suomen eteläpuolelle.

Ensi viikosta on tulossa kolea ja epävakainen. Etelä-Suomessa lämpötilat jäävät ensi viikolla pääosin 15–20 asteeseen ja maan pohjoisosissa 10–15 asteeseen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.