1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Neljännesvuosisadan pyörinyt pieni kansanmusiikkitapahtuma lumoaa tunnelmallaan

Pohjois-Karjalassa Rääkkylässä järjestettävä Kihaus luottaa iloisuuteen ja aitouteen suurtapahtumien puristuksessa. Monisäikeistä kansanmusiikkia sirkushengessä tuo brittiläinen The New Rope String Band. Tuoreessa muistissa on poplaulaja Arttu Wiskarin hämmästys festivaalin tsemppihengestä.

Rääkkylä Folk -yhdistyksen puheenjohtaja Satu Pennanen laulaa ja hanuristi Timo Hacklin säestää. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Kansanmusiikista tunnettu Kihaus Folk tavoittelee ainakin 3 000 vierasta Rääkkylään, jossa on vakituisia asukkaita ainoastaan 2 000. Festivaali elävöittääkin yhdessä vierailijoiden ja kesäasukkaiden kanssa merkittävästi kuntaa.

Päälava poistettiin liikuntahallista, jossa ihmispaljouden vuoksi on ollut epämiellyttävä, huono ja kostea ilma.

Satu Pennanen

– Karjalainen iloisuus, aitous, hyvä yhteishenki ja kansanmusiikki kantavat, uskoo Rääkkylä Folk -yhdistyksen puheenjohtaja Satu Pennanen.

Tänä kesänä Kihauksen kärkinimiä ovat Värttinä, Pauli Hanhiniemi ja Monty Python -henkinen brittiläinen The New Rope String Band, jota on kuultu Suomessa harvoin.

– Hyvässä mielessä sekametelisoppa, jossa yhdistyy akustinen ja vauhdikas kansanmusiikki eri elementteihin. Mukana on muun muassa sirkusta ja vaudevilleä, toteaa Pennanen.

Neljännesvuosisata kansanmusiikkia

Kihausta on järjestetty Rääkkylässä 25 vuotta ja jos mukaan lasketaan sen edeltäjä Heinähupa, vuosia kertyykin jo 45. Kihaus ei enää ole päässyt takavuosien kävijämääriin, mutta toisaalta rajut taloudelliset takaiskut näyttävät jääneen historiaan.

Festivaalialuetta on uusittu täksi kesäksi, ja nyt vieraita palvelee kaksi suurtelttaa.

– Päälava poistettiin liikuntahallista, jossa ihmispaljouden vuoksi on ollut epämiellyttävä, huono ja kostea ilma.

Festivaalin mukavan tunnelman aisti viimeksi kesällä 2014 poplaulaja Arttu Wiskari, joka oli ankeissa ajatuksissa matkustaessaan periferiaan, muistelee Pennanen.

– Wiskari saapui Rääkkylään suoraan ystävänsä hautajaisista ja sanoi keikan alkuun, että fiilis on sen mukainen. Wiskari kuitenkin hullaantui Kihauksen tunnelmasta, jota hän ei ollut koskaan missään kokenut. Siellä otettiin lopuksi selfie-kuva, jossa kaikki näyttivät sormillaan sydäntä.