Mustarastaan liikkeiden avulla tutkitaan ilmastonmuutosta

Yhä suurempi osa mustarastaista jää talvehtimaan Suomeen, mutta silti osa lähtee syksyisin muuttomatkalle. Nyt halutaankin selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat mustarastaiden muuttoon. Tarkastelun alla on niin perimä, ilmastonmuutos kuin myös niin risteytyskokeet.

luonto
Mustarastas kuusen oksalla.
Jari Flinck / Yle

Lammilla Helsingin yliopiston biologisen aseman lähimaastossa pesii toistakymmentä mustarastaspariskuntaa. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha Tiainen on tyytyväinen mies, sillä hän on lintuineen mukana suuressa kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Nelivuotisessa tutkimuksessa pyritään selvittämään sitä, mikä saa osan mustarastaista jäämään talveksi Suomeen, ja miksi taas osa lähtee muuttomatkalle.

Mustarastas on osittaismuuttaja, mutta Suomeen on jäänyt yhä suurempi osa mustarastaista myös talveksi.

– Esimerkiksi viime talvena mustarastaita talvehti poikkeuksellisen paljon Etelä-Lappia myöten, sanoo Tiainen.

mustarastaan tutkimuksessa käytetty gps-paikannin ha radiolähetin
Mustarastaaseen kiinnitettävä paikannin.Markku Karvonen / Yle

Normaalin rengastuksen lisäksi mustarastaat ovat Tiaisen toimesta saaneet mukaansa tutkimusta varten myös satelliittipaikantimen. Mustarastas on riittävän isokokoinen, jotta lintu jaksaa parin gramman painoisen lähettimen painon. Se myös saadaan pesimään häkkiolosuhteissa, jolloin sitä voidaan käyttää risteytyskokeisiin.

– Saamme selville, millä tavalla perinnöllisyys vaikuttaa muuttokäyttäytymiseen ja miten se on kytköksissä ilmasto-olosuhteisiin, sanoo Tiainen.

Paikkauskollisen mustarastaan liikkeitä seurataan paikantimen kiinnittämisen jälkeen päivittäin.

– Lisäksi linnuista otetaan pienet verinäytteet, joiden avulla voidaan etsiä geenejä ja kartoittaa perinnöllisyyttä ja muuttokäyttäytymistä.

Geneettisen säätelyn selvittäminen mahdollistaa myös ennustamisen siitä, miten mustarastaan muuttokäyttäytyminen jatkossa etenee.

Kansainvälinen tutkimus

Nelisen vuotta kestävä tutkimusaika on ilmastonmuutokselle kuitenkin lyhyt aika, tietoa saadaan kuitenkin vertailemalla eri puolilla Eurooppaa olevien lintujen käyttäytymistä. Lisäksi kerätään tietoa lintujen risteytysten avulla.

Mustarastas-tutkimus on Max Planck -instituutin hanke, jossa tutkitaan seitsemän eri maan mustarastaspopulaatioiden liikkeitä.

Tutkimus olisi Suomen oloissa liian kallis toteuttetavaksi, ja Tiainen onkin iloinen siitä, että mukana olo on mahdollista. Lintujen matkaan laitettavat lähettimet ovat vain osa tutkimuksen menoja.

– Tällainen tutkimus vaatii ennen kaikkea paljon työtä, ja se maksaa, sanoo Tiainen.

Liisa Leinonen