Lääkäri: Saksalaisklinikalta saatu diagnoosi borrelioosista voi olla mitä vain – HIV-potilaille tehdään sama testi

HYKSin infektiolääkärin Mari Kanervan mukaan saksalaisklinikan borrelioosidiagnoosi perustuu testiin, joka antaa positiivisen tuloksen muissakin sairauksissa.

Kotimaa
Koirasta irroitettu punkki pinsettien vieressä.
Kalle Mäkelä

Suomalaiset lääkärit suhtautuvat epäillen saksalaisen Infektolab-klinikan borrelioositesteihin, koska positiivinen testitulos voi olla merkki monesta sairaudesta.

Infektiolääkäri Mari Kanerva Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta arvioi, että diagnoosi tehdään sellaisen kokeen perusteella, joka ei pysty osoittamaan suoraan borrelioosia.

– Lausunnoissa lukee, että CD57-solut ovat matalat ja tehdään johtopäätös kroonisen borrelioosin aiheuttamasta immuunipuutoksesta. Kontrolliryhmänä on käytetty HIV-potilaita, ja heilläkin on immuunipuutos. Kuka voi sanoa, että kyseessä on juuri borrelioosi? Kanerva kysyy.

Potilaat ovat tämän harhatieteen pauloissa.

Mari Kanerva

Lääke tepsii, mutta mihin tautiin?

Suomessa borrelioosia tutkitaan kaksivaiheisella vasta-ainetutkimuksella. Osa potilaista hankkii borrelioosi-diagnoosin Saksasta sen jälkeen kun testit Suomessa ovat olleet negatiiviset.

Saksassakin vasta-aineet testataan, mutta negatiivinenkin tulos riittää diagnoosiin.

– Tulkitsijoita ei haittaa, jos vasta-aineet ovat negatiivisia. Heidän mielestään vasta-aineet eivät kaikilla nouse vaan diagnoosi voidaan perustaa pelkästään tähän CD57-kokeeseen. Potilaat ovat tämän harhatieteen pauloissa, Kanerva harmittelee.

Usein Saksasta diagnoosinsa saaneet potilaat kokevat paranevansa borrelioosista siihen määrättävällä antibioottikuurilla. Kanervan mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska sama lääke tepsii myös reumaattisissa sairauksissa.

– Se helpottaa lihaskipuja ja nivelvaivoja, vaikka ei olisikaan kyse borrelioosista. Sitten kun kuuri loppuu, niinsanottu borrelioosi aktivoituukin taas, eli oireilu palaa takaisin. Minun mielestäni sellaista borrelioosia, joka tulee ja menee ja uusii hoidosta huolimatta, ei ole olemassa.

Borrelioosista on tullut roskakoppadiagnoosi. Kun kolottaa ja vihloo ja naapurin rouva epäilee borrelioosia, googlataan oireet ja kaikki natsaa.

Mari Kanerva

"En vihaa potilaita"

Kanervan mukaan on tyypillistä, että kun vaivoille ei löydy syytä, se diagnosoidaan muiden kuin lääkärien toimesta borrelioosiksi.

– Borrelioosista on tullut roskakoppadiagnoosi. Kun kolottaa, juilii ja vihloo ja naapurin rouva epäilee borrelioosia, googlataan oireet ja kaikki natsaa. Potilas fiksoituu siihen, että hänellä on borrelioosi.

Häntä harmittaa tiukka vastakkainasettelu, joka johtaa helposti luottamuspulaan lääkärin ja potilaan välillä.

– Nettikeskustelujen mukaan suomalaiset lääkärit eivät ymmärrä asiasta mitään ja kiusaavat potilaita eivätkä halua hoitaa. Näin ei ole. En vihaa potilaita vaan olen heistä huolissani.

Kanerva myös muistuttaa, että saksalaisklinikan toiminta on bisnestä.

– He kyllä ottavat mielellään asiakkaita ja antavat diagnooseja.