1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Kapina suositulla Reddit-sivustolla – käyttäjät raivoissaan työntekijän potkuista

Reddit on yksi internetin suosituimpia sivustoja. Nyt se pimenee alasivu kerrallaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Linkinjako- ja keskustelusivusto Redditissä (siirryt toiseen palveluun) on puhjennut kapina, joka on sulkenut useita sivuston suosituimmista alasivuista tai -kategorioista. Alasivuja hallinnoivat moderaattorit alkoivat sulkea sivuja sen jälkeen, kun sivustolla levisi uutinen sivuston työntekijän potkuista. Yhteisöjä muodostavien alasivujen sulkemista voi pitää digitaalisena lakkona.

Julkaisuyhtiö Condé Nastin omistama Reddit on yksi internetin suosituimmista sivustoista. Reddit muodostuu lähes 10 000 alasivusta, subredditistä, jotka kokoavat käyttäjiä yhteen yhteisten mielenkiintojen ääreen. Näitä yhteisöjä valvovat tuhannet moderaattorit, joista suurin osa työskentelee sivustolle vapaaehtoisesti.

Reddit-kapina sai alkunsa, kun suositun IAmA-alasivun moderaattorina ja yhteyshenkilönä toiminut Victoria Taylor erotettiin tehtävästään yllättäen. IAmA on yhdistelmä lauseista "I am a" (minä olen) ja "ask me anything" (kysy minulta mitä vain). IAmA-alasivulla Redditin käyttäjät ovat voineet esittää kysymyksiä niin tavallisille ihmisille kuin julkkisille. Vastaajien joukosta löytyy muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Taylorin tehtävä IAmA:ssa oli järjestää kyselytuokioita ja varmistaa, että ne sujuvat ongelmitta. Kun hän ei enää ollut käytettävissä, IAmA:n muut moderaattorit päättivät sulkea alasivuston. Päätöstä perusteltiin sillä, että ilman Taylorin työpanosta kyselytuokioiden järjestäminen nykymuodossa ei onnistu.

Pian IAmA:n sulkemisen jälkeen useat muut alasivut liittyivät kapinaan. Redditin johto ei ole antanut julkisuuteen syytä potkuille.

Vajaan vuorokauden jatkuneeseen kapinaan on liittynyt suurin osa Redditin suurimmista alakategorioista, jotka muodostavat sivuston selkärangan. Näihin kuuluvat muun muassa elokuvia, musiikkia, pelaamista, kirjoja ja tiedeuutisia käsittelevät alasivustot. Yhteensä yli tuhat subreddittiä on sulkenut sivunsa.

Taylorin potkut eivät täysin selitä Reddit-yhteisön reaktiota. Kapinan taustalta löytyy myös tyytymättömyyttä sivuston ylläpitoa ja johtoa kohtaan. Monet moderaattorit kokevat, ettei ylläpito arvosta heidän työtään. Lisäksi monet käyttäjät kokevat, ettei sivuston uusi johto ymmärrä Redditin luonnetta.

Käyttäjät vaativatkin nyt sivuston toimitusjohtajan Ellen Paon eroa. Kiinalaistaustainen Pao on saanut Redditissä lempinimen puhemies Pao Kiinan diktaattorin Mao Zedongin mukaan.