1. yle.fi
  2. Uutiset

Tasa-arvovaltuutettu moittii Yleä – ”raskaudesta kyseleminen oli naisia syrjivää”

Kansanedustajaehdokas Niina Hietalahden (kesk.) raskaus oli otettu esille Ylen vaaligalleriassa julkaistussa haastattelussa. Asiasta oli kanneltu tasa-arvovaltuutetun toimistoon, jossa katsottiin, että raskaudesta kysely rikkoi sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tasa-arvovaltuutetun toimisto ei kuitenkaan pidä haastattelua tasa-arvolain vastaisena.

Kotimaan uutiset
Niina Hietalahti
Niina Hietalahti vaaligalleriassa.Yle

Kansanedustajaehdokas Niina Hietalahden (kesk.) raskaus oli otettu esille Ylen vaaligalleriassa julkaistussa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Hietalahdelta muun muassa kysyttiin miksi hän on ehdolla, jos hän kuitenkin eduskuntaan päästessään jäisi pian vauvavapaalle.

Asiasta tehtiin tasa-arvovaltuutetulle kantelu. Yhteydenotossa katsottiin, että haastattelu oli naisia syrjivä ja rikkoo sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Tasa-arvovaltuutettu pitää raskauden voimakasta esiintuomista vaalihaastattelussa epäasiallisena. Yle Uutisten sisältöohjauksen päällikkö ja vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen sijainen Marjo Ahonen ei puolustele tehtyä haastattelua.

– Tasa-arvovaltuutettu käytti sanaa epäasiallinen ja emme sitä kiistele.

Lisäksi tasa-arvovaltuutettu katsoo, että haastattelu oli epäsopusoinnussa Ylen omien eettisten ohjeiden kanssa, joiden mukaan sukupuolta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

Ahosen mukaan tapauksesta otetaan oppia jatkossa.

– Ylen oman ohjeistuksen ja Journalistin ohjeiden on oltava entistäkin vahvemmin osa journalistista työkulttuuriamme. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisen toimittajan ja journalistista työtä tekevän pitää käydä säännöt läpi ja meidän pitää järjestää koulutusta, jotta ohjeet ymmärretään.

Tarkoittaako tämä sitä, että kansanedustajaehdokkaan raskaudesta ei jatkossa kysytä?

– On ongelmallista, jos jokin elämänalue suljetaan kategorisesti haastatteluista pois. Voi esimerkiksi olla, että haastateltava ottaa tällaisen asian itse esille. Nämä pitää katsoa tapauskohtaisesti, Ahonen sanoo.

Tasa-arvovaltuutetun toimiston kannan mukaan raskaudesta kysely ei kuitenkaan ollut tasa-arvolain vastaista syrjintää, eikä asiaa siten tarvitse tulkita tasa-arvolain syrjintäsäännösten perusteella.

– Sananvapausnäkökulma on mielestäni selvästi huomioitu tasa-arvovaltuutetun kannanotossa, Ahonen toteaa.

Lue seuraavaksi