Harmiton ötökkä saattaa kaataa tuottoisan Airbnb-diilin

Suosiotaan koko ajan kasvattavan kodinvuokrauspalvelun Airbnb:n ohjeistuksen mukaan kodinvuokraus voidaan irtisanoa 24 tunnin sisällä yöpymisen alkamisesta, mikäli huoneisto on epäsiisti, turvaton tai asunnossa on eläimiä, joista ei ole etukäteen informoitu. Helsinkiläinen Airbnb-majoittaja joutui ikävään tilanteeseen, kun tyynyliinalta löytyi kaksi pientä ötökkää.

Kotimaa
airbnb, kuvakaappaus
Kodinvuokrauspalvelu Airbnb:n kautta käyttäjä voi ilmoittaa oman kotinsa vuokrattavaksi tai etsiä itselleen lyhytaikaisia vuokrakohteita.www.airbnb.com

Viime lokakuussa amerikkalainen nainen otti helsinkiläiseen Laura Alaan yhteyttä kodinvuokrauspalvelu Airbnb:n kautta. Amerikkalaisnainen halusi vuokrata Alan kodin juhannusviikolla kymmeneksi päiväksi. Kokenut Airbnb-majoittaja näki tarjouksessa hyvän tilaisuuden lähteä viettämään itse juhannusta etelään, ja Helsingin Kalliossa sijaitsevan kodin vuokraamisesta tehtiin sopimus.

Juhannusviikkoa edeltäneenä sunnuntaina nainen saapui seurueineen Suomeen. Avainten luovutuksen yhteydessä Alan kodin vuokrannut nainen oli tyytyväinen asunnon sijaintiin ja kuntoon. Pari päivää myöhemmin Laura Alan jo lennettyä lomille Etelä-Eurooppaan Ala sai sähköpostia Airbnb:ltä. Viestissä kerrottiin, että asukkaat ovat irtisanoneet Airbnb:n suostumuksella koko varauksen.

Tyynyliinalta löytyneet ötökät riittivät irtisanomisen perusteeksi

Airbnb:n edustaja kertoi viestissään irtisanomisen johtuvan vuodesohvan lakanoista löytyneistä ötököistä, joista asunnon vuokraajat olivat lähettäneet myös kuvan. Airbnb lupautui maksamaan hyvityksenä Alalle yhden päivän vuokran, mutta muiden 9 päivän osalta vuokrausmaksu piti palauttaa kokonaisuudessaan asunnon varanneelle perheelle.

– Kyllä siinä oman loman alku meni aika pilalle, kun tajusin, että vuokrauksesta tulevat rahat yli viikon ajalta jäävätkin saamatta, Ala kertoo.

Laura Alan aviomies alkoi Suomessa selvitellä ötökkähuhuja. Selvisi, että lakanat olivat olleet hetkellisesti viikattuna lähellä auki olevaa ikkunaa, josta oli lentänyt tyynyliinalle kaksi pientä ötökkää. Kodin vuokranneet lomalaiset olivat löytäneet ötökät pedatessaan vuodesohvaa perheen pienimmälle.

"Kyllä siinä oman loman alku meni aika pilalle, kun tajusin, että vuokrauksesta tulevat rahat yli viikon ajalta jäävätkin saamatta"

Laura Ala

– Perhe oli ollut muuten tyytyväinen asuntoon, ja yritimme selventää heille, että kyse on vaarattomista hyönteisistä, joita saattaa lentää sisään asuntoon jos ikkuna on auki, Ala kertoo.

Airbnb:n hyönteiskanta on tapauskohtainen

Selvityksestä ja pyynnöstä huolimatta amerikkalaisperhe ei palannut Alan asuntoon. Myöskään Airbnb ei muuttanut kantaansa, vaan yhtiön edustaja perusteli päätöstä sillä, että vieraan ei koskaan tarvitse nukkua huoneistossa ötököiden kanssa.

Airbnb:n vuokraajille suunnatussa ohjeistuksessa sanotaan, että sopimus voidaan katkaista 24 tunnin sisällä majoittumisen alkamisesta, mikäli kohteessa on eläin, josta ei ollut mainintaa ennen varauksen tekoa.

Yhtiön edustajan mukaan säännöt ovat selkeät hyönteisten kohdalla. Silti kaikki hyönteisvalitustapaukset eivät Alan kanssa kirjeenvaihdossa olleen Airbnb:n edustajan mukaan johda sopimuksen irtisanomiseen.

Airbnb ei pitänyt tapahtunutta majoittajan virheenä. Siitä huolimatta yhtiön edustaja päätyi hyväksymään irtisanomisen kesken vuokrauksen, sillä edustajan mielestään se oli paras vaihtoehto kaikille osapuolille.

Vaarantaako hyönteispykälä mökkivuokrauksen?

Airbnb mahdollistaa keskusta-asuntojen lisäksi myös kesä-asuntojen tai mökkien vuokraamisen. Suomessa palvelun suosio kasvaa koko ajan ja ulottuu jo pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Suomalaisilla mökeillä hyönteispulma tuleekin väistämättä vastaan, sillä kesä on maaseudulla hyttysten ja hirvikärpästen lempiaikaa.

– Onkin kiintoisaa, mihin se raja jatkossa vedetään. Voiko talon vuokrannut lähteä kävelemään asunnosta tai mökiltä noin vain jos näkee vaikkapa lavuaarissa hämähäkin tai makuuhuoneessa hyttysiä? Laura Ala kysyy.

Ala aikoo yhdestä vastoinkäymisestään huolimatta jatkaa asuntonsa vuokraamista palvelun kautta.

Airbnb:n mukaan ongelmat ovat harvinaisia

Airbnb:n pohjoismaiden maapäällikkö Aja Guldhammer kommentoi Laura Alan tapausta harvinaiseksi. Guldhammerin mukaan yli 40 miljoonaa vierasta on käyttänyt majoituspalvelua ongelmitta ja kiistat majoittajien ja vieraiden välillä ovat harvinaisia.

Ylen yhteydenoton jälkeen Airbnb:n viestintävastaava ilmoitti, että Laura Alan tapaukseen perehdyttiin uudestaan, ja Alalle on nyt maksettu täysi hyvitys peruuntuneiden päivien osalta.