1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Pohjois-Norjan Kautokeinosta löydettiin punkki

Pohjois-Norjan Kautokeinosta, Inarin korkeudelta löydettiin punkki kesäkuun lopussa. Kautokeinolainen John Arild Siri ihmetteli koiransa ontumista ja löysi punkin porokoiransa ihosta. Suomessa punkkeja on havaittu Rovaniemen korkeudella saakka.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Kuva: Google Maps

Pohjois-Norjassa Kautokeinosta, Inarin korkeudelta löydettiin punkki kesäkuun lopussa.

Kautokeinolainen John Arild Siri ihmetteli koiransa ontumista ja löysikin punkin porokoiransa ihosta.

– Aloin ihmetellä, kun koira oli niin masentunut ja ontuva. Aloin tarkastamaan, että onko se loukannut jalkansa ja huomasin nivelen yläpuolella punkin kiinni ihossa, kertoo Siri Norjan puolella ilmestyvän saamenkielisen Ávvir-sanomalehden haastattelussa.

Havaintojen mukaan punkki tuntuu siirtyvän pohjoisemmaksi, sillä myös Suomessa punkkeja on havaittu Rovaniemen korkeudella saakka.

Punkin pää voi jäädä ihoon kiinni irroittamisen jälkeen

Kautokeinolainen John Arild Siri kertoo hermostuneensa ja kiirehti irroittamaan punkkia pinseteillä, mutta ei saanut sitä valitettavasti kokonaisena irti.

– Näin, että ihossa oli punkki, mutten ollut aivan varma, kuinka punkki pitäisi irroittaa. Repäisin, ja pää jäi siihen ihon alle vielä kiinni. Vasta myöhemmin luin netistä kuinka punkki pitäisi oikealla tavalla irrottaa.

Sirin sisko otti tapahtuneen jälkeen yhteyttä eläinlääkäriin, joka kertoi pureman paranevan itsestään.

Norjalainen eläinlääkäri pyysi myös ottamaan yhteyttä paikalliseen mediaan, jotta ihmiset tietäisivät punkin levinneen myös Sisä-Finnmarkin alueelle.

John Arild Siri huomasi myös koiran jalan turvonneen punkin irroittamisen jälkeen.

– Se tuntuu olevan tulehtunut. Täytyy seurata, että miten täytyy reagoida, jos se ei lähde paranemaan, sanoo Siri.

"Käytännössä kaikki paranevat"

Punkkeja kammoksutaan, sillä osa punkeista kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Hoitamattomana bakteeri voi aiheuttaa iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita.

Hyvä uutinen on se, että borrelioosi on hoidettavissa antibiooteilla.

Yle Uutisten haastattelema infektiolääkäri Jarmo Oksi kertoo, että varhaisvaiheessa hoidettuna käytännössä kaikki paranevat.

Korjattu 3.7.2015 klo 17:25: Punkki ei aiheuta borrelioosia, mutta osa punkeista kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria.