Suviseuroista tv-dokumentti: "Halusimme selvittää, mihin nämä ihmiset oikeastaan uskovat"

Vaasan Suviseuroista on tekeillä tv-dokumentti. Dokumentin tekijät seurasivat tiiviisti, miten Pohjoismaiden suurimman hengellisen tapahtuman puitteet rakentuivat Söderfjärden peltoaukeille ja pääsivät kuvaamaan läheltä vanhoillislestadiolaisen yhteisön elämää seurojen aikana.

Kotimaa
Vanhoillislestadiolaisia Suviseurojen avajaistilaisuudessa Vaasassa.
Juha Kemppainen / Yle

Svenska Yle on tekemässä tunnin mittaista tv-dokumenttia Vaasan Suviseuroista. Dokumentin ohjaajalla ja käsikirjoittajalla Stefan Janssonilla on takana intensiivinen ja mielenkiintoinen työjakso.

– Halusimme seurata, miten kaupunki rakennetaan, miten siellä kaupungissa eletään ja mihin nämä ihmiset oikeastaan uskovat.

Monenlaisia tarinoita

Vaasan Söderfjärdenin peltoaukealle kokoontui Suviseuroihin 80000 seuravierasta kesäkuun viimeisellä viikolla. Stefan Jansson kuuli seurojen aikana monta tarinaa, jotka osoittivat hänelle, että vanhoillislestadiolainen yhteisö ei ole yhtä ja samaa massaa, vaan se koostuu yksilöistä ja hyvinkin erilaisista ihmisistä.

– Tapasin yhden nuoren miehen, joka oli feministi ja nuoren naisen, joka rakasti hevimetallia ja olisi halunnut tulla rocktähdeksi, mutta omatunto esti sen. Keskustelin kymmenen lapsen äidin kanssa, joka kertoi lastensa koko ajan valittavan sitä, että heille ei tule enempää lapsia vaikka kaikki muut saavat. Kohtasin myös itseäni nuoremman miehen, jolla oli 18 lasta.

Stefan Jansson iloitsee siitä, että hän pääsi kuvaajan kanssa vapaasti tekemään dokumenttia. Asiat sovittiin selviksi ennen kuvausten alkamista.

– Halusin tietää, millä ehdoilla me voimme tehdä työtä. Kerroin heille hyvin selkeästi, mitä olemme tekemässä ja että tämä tulee olemaan hyvin subjektiivinen kuva siitä, mitä siellä tapahtuu. Jonkin aikaa pohdittuaan he vastasivat, että "Oikeastaan meillä ei ole mitään salattavaa. Jos te vaan olette ihmisiksi, niin kaikki ovet ovat auki, siitä vaan".

Tuulta ja sadetta

Janssonin mukaan hänen oma roolinsa dokumentin tekijänä oli olla utelias ja tehdä kysymyksiä. Dokumenttia kuvattiin suviseurakaupungin rakentamisen alkamisesta lähtien ja seurattiin vielä purkaminenkin.

Vaasan Söderfjärdenille rakentuvien Suviseurojen teltta kaatui tuulen voimasta.
Vaasan Söderfjärdenille rakentuvien Suviseurojen teltta kaatui tuulen voimasta.Stefan Jansson / Yle

– Oman värinsä dokumenttiin tuovat poikkeukselliset sääolosuhteet. Ensin tuli hirveä tuuli ja yksi teltta lähti lentämään, sitten tuli valtava sade, kertaa Jansson kuvauspäivien tapahtumia.

Vaasassa satoi Suviseurojen aatonaattona, juuri kun suuri osa seuraväestä oli saapumassa kaupunkiin, vajaassa vuorokaudessa saman verran kuin normaalisti kuukauden aikana.

Dokumentin tekemistä Jansson kuvaa mullistavaksi kokemukseksi. Työtä helpotti paljon se, että hän kävi viime kesänä Pyhäjoella tutustumassa Suviseuroihin ja osasi jo varautua siihen, mitä on tulossa. Jansson pääsi myös perehtymään lestadiolaisen liikkeen historiaan.

– Aloitin dokumentin taustatyön soittamalla Luotoon, koska tiesin siellä olevan paljon lestadiolaisia. Kerroin heille, mitä olen tekemässä ja kyselin, mistä voisin aloittaa ja miten pääsisin liikkeelle. Liikkeen johtaja siellä (Luodossa) kuunteli hartaasti puhettani ja vähän ajan kuluttua sanoi, että "Hei, meillä ei ole mitään tekemistä tuon liikkeen kanssa. Me menimme eri rataa jo 30-luvulla". Siitä se alkoi, ja ymmärsin, että nyt on pakko lukea ja selvittää, mikä tämä liike oikein on.

Joulukuussa televisiossa

Stefan Jansson kertoo, että kuvattua materiaalia on 20 tunnin verran. Sen työstäminen alkaa elokuussa. Dokumentti on valmis esitettäväksi televisiossa joulukuussa ja se nähdään silloin Yle Fem -kanavalla.

Haastatteluja tehdessään Jansson sai vastauksia moniin kysymyksiinsä, mutta yksi asia ei hänelle oikein selvinnyt. Miksi vanhoillislestadiolaiset suhtautuvat edelleen hyvin kielteisesti televisoon, vaikka esimerkiksi tietokoneet ovat sallittuja välineitä.

– Siitä kyllä puhuttiin, mutta hyvin vaikea oli saada vastausta siihen, miksi on näin. Koko tämä liikehän on hyvin kiinnostunut tekniikasta, kaikki välitetään nettiin ja omaan radioon, mutta televisiota ei edelleenkään käytetä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus