1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Upseeri Santahaminasta: "Täällä katsotaan mies eikä nuttu"

Santahaminan armeijasaarella kaikilla on töitä ja lähes kaikki ovat taustaltaan kantasuomalaisia. Silti Puolustusvoimien ilmapiiri on avoin ja erilaisuutta kunnioittava, vakuuttaa Santahaminassa asuva everstiluutnantti Jari Sormunen.

Kotimaan uutiset
Kotini Metropoli Santahamin

Ampumaradan suunnasta kantautuva säännöllinen laukausten nakutus kuuluu taustalla, kun everstiluutnantti Jari Sormunen puhuu kotisaarestaan Santahaminasta. Sotilaiden koulutus on täydessä vauhdissa ampumaradalla, josta kuuluu tuon tuosta myös isompi jysäys.

– Tulenkuvauspanos, selittää varusmiesten uimarannalla liikuskeleva Sormunen. – Sillä kuvataan taistelukentällä tapahtuvia räjähdyksiä, tavallaan markkeerataan miltä ne räjähdykset sitten tositilanteessa tuntuvat.

Sotilaiden koulutus on Jari Sormuselle tuttua, sillä koulutuksen suunnittelu kuuluu hänen työhönsä Kaartin jääkärirykmentissä. Santahaminassa hän on asunut kahdeksan vuotta.

– Viihdyn täällä. Asuinpaikkana tämä on ennen kaikkea turvallinen ja hyvin rauhallinen ja lisäksi luonnonkaunis saari. Esimerkiksi tuossa on hyvä telttapaikka, Sormunen kehuu ja osoittaa tasaista metsätilkkua kallioiden päällä.

Santahaminassa riittää Sormusella kollegoita, sillä saarella asuu lähes pelkästään Puolustusvoimien henkilökuntaa.

– Näin se on. Kaikki ovat töissä joko Puolustusvoimilla tai sitä lähellä olevassa paikassa, kuten Leijona Cateringilla, Millog oy:lla tai Puolustushallinnon rakennuslaitoksella. Asukkaita yhdistää se, että kaikki pitävät Suomea hyvin arvokkaana ja puolustamisen arvoisena, Sormunen kuvailee.

Varusmiesten uimarannalla Santahaminassa on myös asukkaiden veneitä.
Varusmiesten uimarannalla Santahaminassa on myös asukkaiden veneitä.Ulla Malminen / Yle

Täystyöllisyys

Sen lisäksi, että Santahaminassa kaikilla on töitä – tilaston mukaan reilun 400 asukkaan kaupunginosassa on yksi työtön henkilö – lähes kaikki santahaminalaiset ovat kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvia, siis kantasuomalaisia.

Maahanmuuttajataustaisia on Santahaminan asukkaista vain prosentti.

– Se että ei ole työttömiä, johtuu tietenkin siitä, että tehtäviin koulutetaan vain niin paljon kuin on työpaikkoja. Maahanmuuttajia täällä Kaartin jääkärirykmentissä on ehkä vähän enemmän kuin muualla. Sellaiset kansalaiset, jotka asuvat esimerkiksi ulkomailla, tai asuvat täällä mutta ovat maahanmuuttajataustaisia, hakeutuvat aika usein tänne palvelukseen, kertoo Sormunen.

Everstiluutnantti Jari Sormunen
Jari Sormunen pitää Santahaminaa mukavan rauhallisena asuinpaikkana.Ulla Malminen / Yle

Puolustusvoimissa koko ikänsä työskennelleellä 49-vuotiaalla Sormusella on ollut kaksi maahanmuuttajaustaista työkaveria.

– He olivat todella hyviä tyyppejä. Kaikki eivät todellakaan ole samanlaisia. Meillä on kansanarmeija Suomessa, ja myös palkattu henkilökunta on jonkinlainen pienoiskuva Suomen kansasta, ihmisiä on äärestä laitaan.

Sormunen itse on kotoisin Keski-Suomesta, Suolahdelta. Ennen viimeisintä muuttoaan Santahaminaan hän ehti kiertää työnsä takia ison joukon eri varuskuntakaupunkeja: Kajaani, Oulu, Tikkakoski, Sodankylä, Lappeenranta.

Huolimatta siitä, että kaikkien elämä on ulkoisilta puitteiltaan aika samanlaista, Sormunen kokee Puolustusvoimien ilmapiirin avoimeksi ja erilaisuutta kunnioittavaksi.

– Tämä on tietysti vain minun henkilökohtainen mielipiteeni, mutta minusta se on ollut salliva, avarakatseinen ja tasa-arvoinen. Asiat puhutaan asioina ja erilaiset mielipiteet ovat sallittuja.

Ylös, ulos ja lenkille

Santahaminassa suosittuja harrastuksia ovat Jari Sormusen mukaan ainakin tervehenkiset ulkoilu ja liikunta.

– Monet harrastavat liikuntaa, joko Santahaminassa tai lähialueilla. Aika paljon ihmiset tuntuvat käyvän jumpissa, zumba on nykyään suosittu. Itse harrastan koripalloa ja sulkapalloa säännöllisin väliajoin.

Koripalloa pääsee Santahaminassa heittelemään muun muassa leikkipuiston kupeessa sijaitsevalla urheilukentällä, joka sijaitsee saaren ainoan päiväkodin vieressä. Juhannuksena kentällä järjestetään tansseja.

Santahaminan päiväkodin piha
Päiväkodin yhteydessä olevaan leikkipuistoon pääsee vierailemaan, kunhan ilmoittautuu kaksi päivää etukäteen.Ulla Malminen / Yle

Leikkipuistoon ja ylipäätään Santahaminan saarelle ei kuitenkaan tulla noin vain. Saari on sotilasalue, jonne pääsee ajamaan vain vartioidusta ajoportista. Sisään päästäkseen muilla kuin asukkailla pitää olla kutsu ja jokaisen on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä. Saarelle pääsee Hevossalmen kääntösiltaa pitkin, joka avataan päivisin puolen tunnin välein. Öisin silta jää auki tieliikenteelle.

Ovatko ihmiset täällä eristyksissä?

– En sanoisi että eristyksissä, vaan turvassa, sanoo Jari Sormunen.

Hän on asunut Helsingissä myös kantakaupungissa, jossa oli hyvin erilaista. Sinne ei ole ikävä.

– 1980-luvulla kun asuin Töölössä, siellä oli hyvin rauhatonta.

Vaihtuvat asukkaat

Tyypillistä Santahaminalle on myös asukkaiden vaihtuminen. Santahaminan kaikki asukkaat ovat saarella tavallaan vain käymässä. Asunnot ovat vuokra-asuntoja, joissa on määräaikaiset vuokrasopimukset.

Jari Sormunen itse asuu valkoisissa kerrostaloissa, "sokeripaloissa", kuudenkymmenen neliön kaksiossa. Lapsista toinen on jo muuttanut pois kotoa ja toinen asuu isällään vuoroviikoin.

Puolustusvoimien henkilökunnan vuokrataloja kutsutaan "sokeripaloiksi".
Puolustusvoimien henkilökunnan vuokrataloja kutsutaan "sokeripaloiksi".Ulla Malminen / Yle

Santahaminan asuntoja voivat nykyisin vuokrata muutkin kuin Puolustusvoimien työntekijät, mutta muita asukkaita on edelleen vähän.

Koska upseerit jäävät eläkkeelle, tai "siirtyvät reserviin", viimeistään 55-vuotiaina, Santahaminassa ei ole myöskään eläkeläisiä.

Jari Sormusellakin työuraa on jäljellä enää muutama vuosi. Vuokra-asuminen sopii hänelle tässä vaiheessa hyvin.

– Jokainen päättää itse, miten eläkepäivänsä viettää. Minulla on maatila Konnevedellä, jota olen uudelleen rakentamassa ja jonne olen suunnitellut muuttavani. Niin kauan kuin maailmalla näissä tehtävissä kiertelen, en näe tarpeelliseksi hankkia muuta kiinteätä asuinpaikkaa, tuumaa Sormunen.

Sormunen istahtaa suureen mustaan farmariautoonsa ja valmistautuu kaasuttamaan pois.

Alkavan viikonlopun kunniaksi hän on pukeutunut siviilivaatteisiin. Univormua hän käyttää vain arkisin kahdeksasta neljään.

Korjaus 14.7.2015 klo 6.44: Korjattu väärä tieto, että Hevossalmen siltaa ei pääsisi öisin kulkemaan. Silta avataan puolen tunnin välein klo 7.30-23 ja on siis öisin avoinna tieliikenteelle.

Kotini metropoli  - kartta
Lue seuraavaksi