1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Filmihullujen paratiisi löytyy Bolognasta

Il Cinema Ritrovato -elokuvafestivaali omistaa tänä vuonna näytössarjan edesmenneelle, pitkäaikaiselle taiteelliselle johtajalleen, Peter von Baghille.

elokuvat
Piazzan taikaa. Bolognan keskusaukiolle kerääntyy sadoittain katsojia nauttimaan elokuvasta.
Piazzan taikaa. Bolognan keskusaukiolle kerääntyy sadoittain katsojia nauttimaan elokuvasta.Hilla Okkonen

Auringonlaskun aikaan kaikki tiet vievät Bolognan Piazza Maggiorelle. Silloin kaupungin suuri keskiaikainen keskusaukio alkaa hiljalleen täyttyä ihmisistä. Osa heistä hakeutuu varta vasten piazzalle rakennettuun katsomoon, osa istahtaa rakennusten portaille tai varaa pöydän kahvilasta. Näkymää hallitsee aukion laidalle pystytetty valkokangas, lajissaan Euroopan suurin.

Tällä aukiolla esitetään kaupungissa järjestettävän elokuvafestivaalin, Il Cinema Ritrovaton, aikana joka ilta elokuvaa.

Carol Reedin Kolmas mies (1949) -elokuvan iltanäytöstä pääsee katsomaan myös ilman lippua, vaikka parhaat paikat valkokankaan edestä onkin varattu festivaalivieraille. Mykkäelokuvat saavat usein livesäestyksen, esimerkiksi Bolognan kaupunginteatterin orkesterin soittamana.

Katsomo ympärillä täyttyy iloisista festivaalivieraista, valot himmentyvät, festivaalin tunnus pyörähtää käyntiin valkokankaalla ja kaupungin äänet vaimenevat taustalle.

Tunnelma aukiolla on taianomainen.

Arkistojen aarteita ja uusia tulokkaita

Bolognan Il Cinema Ritrovato, suomeksi uudelleen löydetty elokuva, järjestettiin ensimmäistä kertaa 1986. Pordenonen mykkäelokuvafestivaalista innoituksen saanut festivaali on sittemmin laajentunut kolmipäiväisestä kahdeksanpäiväiseksi. Festivaali kestää lauantaihin 4.7. asti. Ohjelmisto on kuin matka elokuvan yli satavuotiseen historiaan: mukana on arkistojen helmiä elokuvan alkuajoilta, suuria klassikoita ja vielä tuntemattomia teoksia.

Elokuvia esitetään kaupungin keskusaukion lisäksi kolmessa eri teatterissa sekä Cinetecan sisäpihalla. Elokuvien lisäksi tarjolla on mielenkiintoisia keskustelutilaisuuksia. Ohjelmalehtistä tutkaillessa hiipii otsalle intohimoiselle festivaalikävijälle tuttu tuskan hiki: kuinka valita katsottavat elokuvat toinen toistaan mielenkiintoisemmasta sarjasta?

Tämän vuoden ohjelmistossa nähdään esimerkiksi elokuvia Ingrid Bergmanin ensimmäisiltä vuosilta valkokankaan tähtenä, sodanjälkeisen Italian elokuvaharvinaisuuksia, iranilaisen uuden aallon merkkiteoksia sekä yhdysvaltalaisen Leo McCareyn töitä.

Ingrid Bergman.
Ingrid Bergman.Cineteca di Bologna

Ohjelmistossa jatkaa festivaalin edellisiltä vuosilta tuttu sarja, joissa esitetään täsmälleen sata vuotta sitten valmistuneita filmejä livesäestyksellä. Chaplinin jälkeen vuorossa on toinen mykän elokuvan suuruus, Buster Keaton, jonka restauroiduille töille on omistettu oma katselmuksensa.

– Il Cinema Ritrovato toimii myös näyteikkunana Bolognan elokuva-arkiston työlle, kertoo festivaalikoordinaattori Guy Borlée.

– Tänä vuonna näemme piazzalla l’Immagine Ritrovato -laboratorion restauroimana Cannesissakin esitetyn Viscontin Rocco ja hänen veljensä.

Peter von Baghilla oma sarja Peter Forever

Bolognan festivaalin pitkäaikaisena taiteellisena johtajana toimi viime syksynä edesmennyt elokuvahistorioitsija ja elokuvantekijä Peter von Bagh. Tänä vuonna von Baghin teoksille on omistettu festivaaliohjelmistossa oma sarja, Peter Forever, jossa nähdään elokuvia niin uran alkuvaiheilta kuin myös viimeisenä valmistunut dokumentti Sosialismi.

– Peterillä oli ainutlaatuinen, globaali näkemys elokuvasta, Guy Borlée kuvailee.

– Hän oli spirito libero, vapaa mieli, ja tämä ominaisuus heijastui kaikkeen mitä hän teki, myös täällä Bolognassa. Von Baghin kokoamat elokuvakatsaukset heijastelivat tätä ajatuksen vapautta; hän kykeni kokoamaan sarjan vaativista aiheista, kuten kylmän sodan ajasta, syyllistymättä puolueellisuuteen.

Borléen mukaan festivaalilla käyviä elokuvahistorioitsijoita sekä muita vaativia asiakkaita on vaikea yllättää. Von Bagh onnistui tässäkin.

– Festivaalin ideahan on uudelleen löytää asioita. Peterin muisti auttoi tässä, sillä se oli ilmiömäinen ja hänen mielensä avoin kaikelle. Hän oli tutkijasielu, mutta ei koskaan syyllistynyt raskaaseen akateemisuuteen.

Borlée kuvailee von Baghin työtä suureksi kollaasiksi. Tässä kollaasissa paikkansa löytävät niin huumorin sävyttämät Sodankylän aamukeskustelut elokuvantekijöiden kanssa kuin kirjat sekä omat elokuvat.

Peter von Bagh
Peter von BaghJyrki Valkama / Yle

– Peter jätti jälkeensä tärkeän perinnön. Hänen elokuvansa ovat osittain kielisyistä jääneet varjoon liian pitkäksi aikaa. Toivomme hänelle omistetun katselmuksen avaavan yleisölle myös tätä elokuvallista perintöä.

Peter von Baghin tilalle ei ole valittu uutta taiteellista johtajaa, vaan ohjelmistovalinnoista vastaa festivaaliorganisaation ohella varta vasten perustettu komitea. Siihen kuuluu festivaalin pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita Aki Kaurismäestä Jonathan Rosenbaumiin.

Festivaalille tullaan yhä uudestaan

Monien festivaalien tapaan myös Bolognaan kerääntyy joka kesä uskollinen kävijöiden joukko, joka koostuu elokuvaopiskelijoista, -tutkijoista, -historioitsijoista, -kriitikoista sekä muista elokuvan ystävistä. Kävijöitä houkuttelee mahdollisuus päästä näkemään yhtä aikaa sekä suuria klassikoita että harvinaisuuksia. Myös festivaalin kansainvälinen mutta samalla kotoisa ilmapiiri kiehtoo.

Festivaalille saapuu joka vuosi myös mielenkiintoisia vieraita. Vuosien varrella Bolognassa on nähty elokuvantekijöiden kuten Ken Loachin ja Bernardo Bertoluccin lisäksi näyttelijöitä, leikkaajia sekä muita elokuvan ammattilaisia. Tänä vuonna vieraaksi saapuu Isabella Rossellini, Roberto Rossellinin sekä Ingrid Bergmanin tytär.

Päästäkseen näkemään Bolognassa esitettyjä restauroituja harvinaisuuksia elokuvan ystävän ei välttämättä tarvitse matkustaa paikan päälle.

– Pyrimme siihen, että Bolognassa restauroidut elokuvat kiertäisivät maailmalla niin paljon kuin mahdollista, vakuuttaa Guy Borlée.

"Il Cinema Ritrovato on tour" vieraili Helsingissäkin syksyllä 2014, jolloin restauroituja kopiota pääsi katsomaan Orionissa.

Bolognan festivaali on kuitenkin ainutlaatuinen paikka päästä nauttimaan elokuvasta. Peter von Baghille Bologna oli_ Il paradiso dei cinefili_, filmihullujen paratiisi. Vaikka Bolognassa mennään elokuva edellä, kuuluu kokemukseen muutakin:

– Tunnelma, hyvä ruoka, yhdessäolo, elokuvakokemuksen jakaminen muiden kanssa.... Guy Borlée luettelee.

Aukiolla filmi päättyy ja elokuvayleisö taputtaa. Bolognan yössä seitsemäs taide elää.

Hilla Okkonen, Bologna

Lue seuraavaksi