Neuvolakortti vaihtoi väriä: "Vanhemmat eivät halua korostaa sukupuolta"

Suomalaisissa neuvoloissa ei enää jaeta erivärisiä terveyskortteja tytöille ja pojille. Ulkoasultaan uudistuneen neuvolakortin väri on nyt vihreä.

terveys
Vihreä lasten terveyskortti.
Lekolar

Perinteiset vaaleansiniset ja -punaiset neuvolakortit ovat jääneet historiaan. Uudistetun kortin kannet ovat nyt vihreät, jotta samaa korttia voidaan käyttää niin tytöille kuin pojillekin.

Ulkoasultaan uudistettua korttia alettiin painaa viime vuoden lopulla.

– Ajatus ulkoasun muutoksesta kypsyi yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailma on muuttunut eikä sukupuolia haluta enää karsinoida väreillä. Meille tuli asiasta paljon toiveita, kertoo tuotevastaava Marja-Liisa Kuronen lapsuusiän terveyskorttia valmistavasta Lekolarista.

Vihreään väriin päädyttiin, koska se koettiin sopivan neutraaliksi.

– Vihreä miellyttää silmää, eikä se ärsytä.

Vanhat kortit käytetään loppuun

Vaaleansiniset ja -punaiset kortit eivät ole vielä kokonaan poistuneet kuvoista, sillä monessa neuvolassa vanhat kortit käytetään loppuun ennen uusiin siirtymistä.

– Varastossa on vielä pari poikien vaaleansinistä, mutta tyttöjen vanhat roosat ovat jo loppuneet, joten heidän vanhemmilleen olemme jakaneet jo vihreitä kortteja, kertoo terveydenhoitaja Päivi Rouhelo Kankaanpäästä.

Palaute vähäistä

Sukupuolineutraali neuvolakortti ei ole kirvoittanut palauteryöppyä.

– Ei ole tullut hyvää palautetta, mutta ei ole tullut korvillekaan, sanoo tuotevastaava Marja-Liisa Kuronen.

Kankaanpääläisessä neuvolassakin vanhemmat ovat ottaneet muutoksen vastaan rauhallisesti.

– Monetkaan vanhemmat eivät enää halua korostaa väreillä poika- tai tyttölasta. Äitiyspakkauksessahan on jo aiemmin siirrytty neutraalimpiin väreihin, toteaa terveydenhoitaja Päivi Rouhelo.

Neuvolakortin sisältöä ei ole muutettu värivaihdoksen yhteydessä. Kortin sisältöä uudistettiin viimeksi vuonna 2010.