Spraymaali tuunaa sähkömuuntamon taiteeksi

Jyväskylässä keskitytään tänä kesänä tuomaan esille uudenlaista kaupunkikulttuuria. Kaupunkikerroin-tapahtuma värjäyttää graffitein kaupungin suurikokoiset sähkömuuntamot

ilmiöt
Jukka Silokangas elävöitti sähkömuuntamon Kaupunkerroin -projektissa Jyväskylässä.
Jukka Silokangas elävöitti sähkömuuntamon Kaupunkerroin -projektissa Jyväskylässä.Tenho Tornberg / Yle

Graffititaide tuodaan Jyväskylän keskustaan: luvallisesti ja laillisesti taiteilijoiden sekä Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän Energian yhteistyöllä. Kaupungin kuusi sähkömuuntamoa saa uuden pirteän ilmeen kun joukko katutaiteilijoita maalaa niihin taidegraffiteja.

Graffitit ovat katutaiteen muoto. Se ei ole eikä sen tarvitsekaan olla ikuista taidetta. Sillä on sen oma elämä ja oma kiertokulkunsa.

Jukka Silokunnas, Kaupunkikerroin-tapahtuman kuraattori

– Teemme hyvälaatuisia teoksia ja kokonaisuuksia ajan kanssa. Usein kaupungilla näkee nopeasti tehtyjä graffiteja. Nyt on jokaisella kaupunkilaisella mahdollisuus nähdä ajan kanssa ja hyvin tehtyä graffititaidetta, kertoo Kaupunkikerroin-tapahtuman kuraattori Jukka Silokunnas.

Kaupunkikerroin (siirryt toiseen palveluun) on osa suurempaa kokonaisuutta, johon liittyy useampia tapahtumia ja tempauksia, kuten Keski-Suomen Matkalla maan keskipisteeseen (siirryt toiseen palveluun) -näyttely, Reaktio-festivaali (siirryt toiseen palveluun) sekä kaupunkifestivaali Jyväskylän kesä (siirryt toiseen palveluun).

– Olemme pyrkineet luomaan ison kokonaisuuden, joka näkyy monella eri tavalla. Julkisiin tiloihin tulee veistoksia, pesu- ja muuntamograffiteja. Kun kaupungilla liikkuja huomaa performanssia jossakin ja veistoksia toisaalla, niin ne ja graffitit liittyvät hyvin yhteen, kertoo Silokunnas.

Muuntamot valittiin pohjiksi taiteelle, koska ne eivät itsessään ole Silokunnaksen mielestä kauniita ja niiden funktio on ainoastaan sähkönsiirto. Kuraattori Silokunnas on valmistatunut siihen, että nyt syntyvät taideteokset eivät ole välttämättä ikuisia.

– Graffitit ovat katutaiteen muoto. Se ei ole eikä sen tarvitsekaan olla ikuista taidetta. Sillä on sen oma elämä ja oma kiertokulkunsa. Tietysti toivoisi, että näitä teoksia, joita taiteilijat ympäri Suomen ovat tulleet tekemään, kunnioitettaisiin. Mutta toisaalta, se on meidän toiveemme, naurahtaa Silokunnas.

Tapahtuman kuraattori ja katutaiteilija Jukka Silokunnas maalaa.
Kaupunkikerroin-tapahtuman kuraattori Jukka Silokunnas graffitin kimpussa. Tenho Tornberg / Yle

Kaupungin elävöittämistä taiteen keinoin

Läänintaiteilija Kirsi Pitkänen on huomannut, että suhtautuminen katutaiteeseen ja erityisesti graffiteihin on muuttunut.

– Graffiteja tehdään paljon ja niiden tekemistä tuetaan ja niitä jopa halutaan. Ennen suhtauduttiin negatiivisesti ja nyt suhtautuminen on muuttunut, se on hienoa asia, Pitkänen toteaa.

Pitkäsen tehtävänä on elävöittää kaupunkitilaa taiteen keinon. Aikaisemmin taidetta kaupunkiin on tuotu muun muassa musiikin ja tanssin voimalla.

– Nyt pyritään tuomaan taas uutta, mitä aikaisemmin ei olla välttämättä nähty.

Tällä viikolla työn alla ovat erityisesti sähkömuuntamoiden maalaus graffitein. Ensi viikolla kaupungille ilmestyvät teokset ja mediataiteen näyttely galleria Ratamossa on jo avoinna.

Jukka Silokunnasta ja Kirsi Pitkästä haastatteli toimittaja Tenho Tornberg.