Poikasia kuollut ja pesinnät pilalla – vilu ja vesi vaivanneet lintuja

Kylmä kesä on verottanut kovalla kädellä lintupoikueita. Pikkulintujen poikueet ovat pieniä ja pesintöjä on ollut tavanomaista vähemmän. Myös vesilinnut ovat olleet vaikeuksissa.

luonto
Leppälintu istuu kepin nokassa, tausta lla pihaam .
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Pikkulintujen poikasia on kuollut koleuden lisäksi hyönteisten vähyyteen, sanoo Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Hannila.

– Pikkulinnuilla poikaskuolemat näkyvät aika nopeasti. Mahdollisesti jo ensi kesänä lintuja on normaalia vähemmän.

Suomen linnuista parhaiten ovat selvinneet hanhet ja kurjet, jotka ovat pesineet normaalia varhaisemmin. Useat linnut ovat myös karttaneet Suomea tänä kesänä, esimerkiksi osa hyönteissyöjistä on jäänyt Baltian maihin.

Lintuluodot aaltojen armoilla

Hannilan mukaan etenkin haahkoille ja muille vesi- ja sorsalinnuille koleus on ollut kohtalokasta.

– Tämä kylmä, tuuli ja kesän sateet ovat vaikuttaneet selvästi. Saaristossa melkeinpä kaikkien lintujen pesinnät ovat epäonnistuneet. Nämä kylmät jaksot sattuivat huonoon aikaan. Silloin oli suurimmalla osalla saaristolinnuista pesintä käynnissä tai ihan pienet poikaset.

Pesinnän heikkoon tulokseen on vaikuttanut myös merivesi, joka on ollut poikkeuksellisen korkealla. Kova tuuli on ajanut vettä matalien lintusaarien ylitse ja aallokko on huuhtonut pesät mereen.

– Näitä tuhoja on tosi paljon tänä kesänä. Jos selkälokin pesä tuhoutuu kesäkuussa, se yrittää pesiä uudelleen. Tällaisia myöhäisiä pesintäyrityksiä on ollut paljon, mutta niistä tulee poikasia paljon vähemmän.

Hannilan mukaan ainoa, joka on jotenkuten pärjännyt, on harmaalokki.

– Se pesii paljon aikaisemmin kuin muut. Mutta myös sillä on ollut poikasia normaalia vähemmän.