Nuoret haluttuja keikkahommiin – maksuviidakko lannistaa

Nuorilla on vientiä keikkatöissä. Moni vanhus ja lapsiperhe palkkaa ilomielin nuoren lukiolaisen auttamaan siivouksessa, pihanhoidossa ja lasten kaitsemisessa. Satunnainen työnantaja joutuu kuitenkin aprikoimaan onko keikkahommien byrokratia tullut hoidettua oikein.

Uusimaa
Ilma Karhunen ja Milja von Lerber.
Lukiossa opiskeleva Milja on käynyt Ilma Karhusen luona siivoamassa kaksi kertaa kuukaudessa.Yle

Valtakunnallisessa 4H-järjestössä on huomattu, että vanhukset ovat ihastuneita nuoriin apulaisiin. 4H:n välityspalvelun kautta voi tilata nuoren kotiin siivoamaan tai auttamaan muissa askareissa.

– Tämä on ollut tosi suosittua, koska nuorilla on vähän enemmän aikaa jäädä rupattelemaan, kertoo Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistysten toiminnanjohtaja Tiina Kimari.

Helsingissä asuva Ilma Karhunen on täsmälleen samaa mieltä. Hän puhuu kokemuksesta. Karhunen on palkannut nuoria jo yli 10 vuotta.

– En minä niitä muuten huolisi, kyllä ne on ihan fiksuja tyttöjä.

Lukiossa opiskeleva Milja von Lerber on käynyt Karhusen luona siivoamassa kaksi kertaa kuukaudessa jo puolentoista vuoden ajan.

– Kuulin tästä kaverilta ja hain sitten netistä lisää tietoa.

4H kouluttaa kaikki ikäihmisten palveluun osallistuvat nuoret. Sen jälkeen keikkoja voi varata yhdistyksen Internet-palvelun kautta.

– Töitä olisi enemmänkin tarjolla mutta en ehdi ottaa kun koulua on niin paljon, sanoo Milja von Lerber.

Kysyntä lisääntyy

Pyörätuolilla liikkuvan Karhusen kotona käy myös kotipalvelun työntekijöitä. Joskus asunnossa on samaan aikaan nuori siivoamassa ja kotipalvelu antamassa muuta apua. Monet kotipalvelun työntekijöistä eivät ole 4H-järjestöstä koskaan kuulleetkaan.

Toiminnanjohtaja Tiina Kimarin mukaan pääkaupunkiseudulla toiminta laajenee syksyllä Helsingin lisäksi Vantaalle. Kaupunki tukee yhdistystä antamalla helpotusta arvonlisäverosta. Toistaiseksi Espoo ei ole lähtenyt mukaan.

4H järjestöllä on yli 200 jäsenyhdistystä, joista valtaosa tarjoaa nuorille töitä tavalla tai toiselle. Vuodessa työllistyy tuhansia nuoria joko kokopäiväisesti tai tuntikeikkoihin.

Keikkahommista yhdistykset veloittavat asiakasta reilut parikymppiä tunnilta. Asiakas voi laittaa maksut kotitalousvähennykseen. Nuorille maksetaan vajaan kymmenen euron tuntipalkkaa. 4H hoitaa kaikki työnantajan velvoitteet.

Kuopion 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sisko Kivistö kertoo, että kysyntä on kasvanut tasaisesti.

– Ihmiset ovat kiireisempiä työelämässä ja he tarvitsevat kaikenlaista apua. Asiakkaista yhä useammat ovat yksinhuoltajia.

Oma lukunsa ovat vanhukset. He käyttävät palvelua mielellään, koska tietävät, että raha menee nuorille. Monille 4H on myös tuttu lapsuudesta.

– Vanhukset keittävät kahvia ja kertovat omia juttujaan. Nuoret kuuntelevat niitä mielellään, sanoo toiminnanjohtaja Sisko Kivistö.

Maksuviidakko

Kotiapua voi palkata myös suoraan ilman välikäsiä. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat netissä.

Moni joutuu kuitenkin pohtimaan milloin satunnaiselta avulta on pidätettävä verot, muut palkkaukseen kuuluvat maksut ja etenkin milloin olisi syytä ottaa vakuutus.

Palkkaus.fi –yrityksen toimitusjohtaja Janne Isosävi kertoo, että heille tulee paljon yhteydenottoja hämmentyneiltä työnantajilta. Yleisin kommentti on, että palkanmaksu pitää saada helpommaksi. Aina joku maksu on unohtunut ja sitten ihmetellään, että mitäs nyt.

– Ei siitä oikein voi syyttää sitä työnantajaa, joka arkensa keskellä hoitaa palkanmaksua. Laillisesta palkanmaksusta pitäisi tehdä helpompaa.

Palkkaus.fi on maksullinen palvelu, jossa kaikki velvoitteet ja palkanmaksun voi hoitaa kerralla. Isosävi arvelee, että osa miljardiluokan harmaasta taloudesta syntyy pelkästään sen vuoksi, että lakiviidakko on liian vaivalloinen.