1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukat

Perennapenkki paranee jakamalla

Kotipihan perennapenkkiä kannattaa hoitaa jakamalla taimia. Kukat tarvitsevat tilaa kasvaakseen ja ylimääräisistä taimista voi rakentaa pihalle joko toisen kukkapenkin tai antaa vaikka naapurille. Vanhan sanonnan mukaan varastetut taimet kukkivat parhaiten.

Kuva: Minna Aula / Yle

Kylmä ja sateinen alkukesä on ollut loistava perennapenkkien hoitoon. Monivuotiset kukat, eli perennat tarvitsevat tilaa kasvaakseen ja taimimyyjä suosittelee kukkien jakoa viiden vuoden välein.

Perennapenkki kannattaa jakaa silloin kun kukinta heikkenee ja penkissä näkyy tyhjiä aukkoja.

– Alkukesästä kukkivat kukat voi jakaa kukinnan jälkeen, eli nyt voisi olla hyvä aika, sanoo Meri-Lapin taimi Oy:n toiminnanjohtaja Sisko Ainassaari.

Taimien jakoa kannattaa rohkeasti kokeilla. Pystylapiolla nostetaan kukka multapaakkuineen ylös kukkapenkistä. Sen jälkeen multapaakusta erotellaan taimia terävällä esineellä, esimerkiksi veitsellä ja ne jaetaan osiin.

Jako on perennapenkin perushoitoa

Uusi kasvusto saa jaon jälkeen tilaa ja happea, eikä siihen pääse tuhoeläimet tai kasvitaudit.  Kun esimerkiksi tiheäkasvuinen kuunlilja jaetaan osiin, se voi paremmin.

Kuva: Minna Aula / Yle

– Taimien erottelu on helppoa. Taimet voi istuttaa joko toisaalle tai siirtää ruukkuihin, Ainassaari sanoo.

Jakamalla varmistetaan myös se, että lajike pysyy samana. Siemenestä kasvanut lajike voi olla risteytynyt ja erinäköinen kuin alkuperäinen. Tyypillisiä jaettavia ovat nauhukset. Jaon yhteydessä penkkiin kannattaa lisätä multaa, kalkita ja lannoittaa tarpeen mukaan.

Pistokkaita vai taimia?

Ainassaaren mukaan varsinkin pensaista tai puista voi ottaa pistokkaita, eli katkoa oksia, jotka laitetaan juurtumaan veteen. Taimimyyjän mukaan lähes kaikkia monivuotisia kukkia voi jakaa erottelemalla, ja ne lähtevät kasvuun uudella paikalla.

Ehkä sitä varastettua hoivataan enemmän niin se myös kasvaa ja kukkii hyvin.

Sisko Ainassaari

– Pioni on kuitenkin esimerkiksi sellainen kasvi, ettei se kestä jakamista. Kannattaa myös muistaa kastella kukat hyvin ennen jakamista ja sen jälkeen.

Ainassaari muistelee vanhaa sanontaa varastetuista kukista, jotka kasvavat parhaiten.

– Varsinkin vanhemmat ihmiset kertovat, että vaivihkaa napsaistu kukka kasvaa aina paremmin. Ehkä sitä varastettua hoivataan enemmän niin se myös kasvaa ja kukkii hyvin, naurahtaa Ainassaari.

Jos jaetuille perennoille ei itsellä ole tarvetta, voi kysäistä naapureilta tarvitsevatko he.

– Meillä on täällä Simossa järjestetty myös perennojen vaihtotapahtumia, jossa itselle voi löytää jotakin uutta ja laittaa omia jaettuja taimia jakoon, Ainassaari sanoo.