Valuuttasäännöstely ja euroepätietoisuus saivat kreikkalaiset kiinnostumaan bitcoinista

Digivaluutta bitcoinin arvo hyppäsi noin 240 euroon, korkeimmalle useaan kuukauteen, kun Kreikka laiminlöi viimeisimmän lyhennyksensä IMF:lle. Kreikan ensimmäisellä bitcoinautomaatilla ei ole nyt kuitenkaan käyttöä.

Ulkomaat
Bitcoin raha
Yle

Kreikkalaiset ovat entistä kiinnostuneempia digitaalisesta valuutasta bitcoinista. Kiistattomien lukujen saaminen on vaikeaa, mutta uutistoimisto Reuters kertoo, että esimerkiksi BTC Greecen, ainoan Kreikassa majaansa pitävä bitcoinvaluutanvaihtajan asiakkaiden määrä on nousussa.

Uusien, vähintään 50 euroa tallettaneiden asiakkaiden määrä nousi 400 prosenttia toukokuusta kesäkuuhun, kertoo vain kreikkalaisten käytössä olevan BTC:n perustaja Thanos Marinos. Keskivertotalletus BTC:hen on nelinkertaistunut 700 euroon.

Kreikan valuuttasäännöstelyn takia kreikkalaiset eivät voi nostaa rahaa tileiltään vapaasti, eivätkä siis siirtää niitä ulkomaillekaan. Bitcoineja sen sijaan voi siirtää helposti esimerkiksi älypuhelimella. Thanos Marinos kuitenkin arvioi, että bitcoinien hankkijat haluavat lähinnä varautua Kreikan mahdolliseen lähtöön yhteisvaluutta eurosta.

Säännöstelyn uskotaan lisäävän kysyntää

Bitcoinin arvo on ollut hyvin epävakaa. Vuonna 2013 se kävi huipussaan noin tuhannessa eurossa. Lyhyessä ajassa sen arvo putosi lähes 70 prosenttia, kun japanilaiseen bitcoinvälittäjä Mt. Goxiin tehtiin tietomurto alkuvuodesta 2014.

Tällä viikolla, kun Kreikka ei lyhentänyt velkaansa Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle suunnitelmien mukaan, bitcoinin arvo hyppäsi noin 240 euroon, korkeimmalle useaan kuukauteen. Nousua selitetään lähinnä sillä, että valuuttasäännöstelyn uumoillaan lisäävän bitcoinien kysyntää.

Maalis–huhtikuussa 2013 bitcoinin arvo hypähti 700 prosenttia Kyproksen tiukennettua rahanostojen sääntöjä.

Eräs suurimmista nettilompakon tarjoajista on Coinbase. Kreikkalaiset eivät pääse siihen käsiksi tällä hetkellä. Yhtiö kertoo, että kirjautumisten määrä euroalueelta on kasvanut kesäkuun alusta sadoilla prosenteilla. Kirjautumisia on entistä enemmän etenkin Italiasta, Espanjasta ja Portugalista.

Uudella automaatilla ei käyttöä

Bitcoin kehitettiin kuusi vuotta sitten. Kreikka sai ensimmäisen bitcoinautomaattinsa 20. kesäkuuta kirjakauppaan Ateenan liepeille. Jos asiakkailla olisi euroja, he voisivat syöttää ne automaattiin ja saada vastineeksi sen hetkisen kurssin mukaisen määrän bitcoineja nettilompakkoonsa.

Valuuttasäännöstely tarkoittaa kreikkalaisille jonoja pankkiautomaateilla ja 60 euron päivittäistä nostoa. Bitcoinautomaatilla ei ole näkynyt ketään sitten lauantain, jolloin neuvottelut Kreikan ja sen velkojien välillä loppuivat, kertoo kirjakaupan työntekijä.

Lähteet: Reuters