5500 neliön maanalainen luolasto kaikuu tyhjänä Punkaharjulla

Luolia ja tunneleita, tuhannen katsojan konserttisali, kahvila ja näyttelytilat odottavat käyttäjää. Entinen suosittu kesäkohde on ollut tyhjänä jo pian kolme vuotta.

kulttuuri
Luolastoa Punkaharjulla
Yle

Punkaharjulla maan uumenissa on hämmentävä tila: 1980-luvulla maan alle on rakennettu pimeä, sokkeloinen luolasto näyttelytarkoituksiin. Luolasto toimi näyttävien taideteollisten luomusten tyyssijana vuosikausia ollessaan taidekeskus Retretin käytössä. Retretin mentyä konkurssiin syksyllä 2012 luolasto jäi tyhjilleen, eivätkä talonmiestä lukuun ottamatta käytäviä ole juuri askeleet kuluttaneet.

Retretti oli tiloissa vain vuokralaisena ja vaikka taidekeskus ponnistelee parhaillaan uudelleen jaloilleen, ei uutta vuokralaista tai tilojen ostamisesta kiinnostunutta tahoa ole löytynyt etsinnöistä huolimatta.

– Minuun on oltu yhteydessä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Kiinnostuneilla on ollut ideoita aina huvipuistosta lähtien, monet ovat myös kyselleet näyttelytiloja, luolaston omistaja, liikemies Kai Mäkelä sanoo.

Ideoista huolimatta konkretiaa ei ole syntynyt. Nyt luolastoa kuvataan markkinoinnin edistämiseksi.

– Siitä tehdään 3D-mallinnus, jotta luolaston voi nähdä, vaikka ei kävisikään siellä. Eräs taho on kiinnostunut näkemään luolaston tällä tavalla, Mäkelä sanoo, muttei suostu paljastamaan kuka luolastosta on kiinnostunut.

– Tämä taho olisi kiinnostunut ostamaan luolaston. Kesän aikana yritetään saada tietyt asiat sovittua ja syksyllä asioiden pitäisi edetä nopeasti. Jos tämä toteutuu, voidaan koko Savonlinnan alueelle odottaa melkoista väkimäärää myös talviaikaan, visioinneistaan tunnettu Mäkelä sanoo.

Punkaharjun luolaston konserttisali
Yle

Luolastossa on kaikkiaan 5500 neliötä maanalaisia tunneleita, kuutioita sitäkin enemmän. Luolien kätköissä on myös konserttisali, jossa on tilaa tuhannelle katsojalle. Maan päällä on muun muassa kahvio-, lipunmyynti- ja näyttelytiloja. Ne, sekä parkkipaikan omistaa kiinteistöyhtiö L-House.

– Me odotamme, josko luolastolle löytyisi käyttäjä. Meidän tiloillammehan ei tee mitään ilman luolastoa. Kuulemani mukaan viime syksyyn asti luolastolle oli vielä ottajia, mutta sen jälkeen siellä ei ole lehtikään liikahtanut. Hyvä, jos jotain virityksiä nyt on, Leevi Hakola L-Houselta kertoo.