30 000 körttiä virsiä veisaamassa – "Kunhan nyt sää ei sotkisi ihmisten ajatuksia"

Körttikansan yhteen kokoava suurtapahtuma on alkanut Sotkamossa. Yhteisöllisyys ja yhdessä laulaminen on monille Herättäjäjuhlien kävijöistä tärkeää. Sotkamon juhlien ohjelmassa näkyy eritoten paikallisuus ja luonto.

ilmiöt
Kaksi lasta keinussa.
Tiia Korhonen / Yle

Seinäjokelainen Laasalan perhe saapui Sotkamoon Salmelan koulun pihamaalle hyvissä ajoin perjantaina. Herättäjäjuhlat ovat juuri alkamassa.

Perheen äiti Maija Laasala kertoo käyneensä Herättäjäjuhlilla aina, sillä hän on körttikodosta kotoisin. Laasalan aviomies Seppo sekä lapset Saara ja Lauri ovat seuranneet perässä.

– On hyvä asia, että ihmisillä on kaipuu hakea rauhoittumista ja päästä tilaisuuteen, missä kokee yhteisöllisyyttä. Toivon kylläkin, että lauantaina päiväseuroissa on enemmän kuin 10 000 henkilöä, koska niissä on ollut monta kertaa toistakymmentä tuhatta kävijää. Kunhan nyt sää ei sotkisi ihmisten ajatuksia.

Perhe Herättäjäjuhlilla Sotkamossa.
Seinäjokelaisten Maija ja Seppo Laasalan mukaan Sotkamon juhlilla on otettu lapset hyvin huomioon.Tiia Korhonen / Yle

Laasalan mukaan körttiläisyys voi nyky-Suomessa hyvin, vaikka jonkinlaista murrosta nyt eletäänkin. Hänen elämässään herännäisyydellä on suuri rooli, Laasala johtaa maan vanhinta körttikuoroa ja veisaa iltavirttä lapsilleen.

– Virren veisuun kuuleminen on varmasti monelle se asia, minkä takia Herättäjäjuhlat kutsuu vuosi vuodelta. Totta kai myös puheiden sanoma, mutta epäilen, että omilla paikkakunnilla tai kotiseudoissa virren veisuun kuuleminen ei ole yhtä voimakasta kuin täällä, Laasala kertoo.

Herättäjäjuhlilla näkyy vahvasti paikallisuus

Herättäjäjuhlille Sotkamoon odotetaan viikonvaihteen aikana noin 30 000 vierasta. Vilkkain päivä on todennäköisesti lauantai, koska silloin juhlapaikalle on tulossa väkeä myös muualta maakunnasta sekä lähipitäjistä, arvioi Herättäjäjuhlien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja ja lääninrovasti Risto Kormilainen.

–Yksi herännäisyyden tunnusmerkeistä on siionin virret, jotka ovat samalla myös rukousta. Siksi esimerkiksi täällä seuroissa ei ole erillisiä rukouksia, vaan virret toimivat rukouksina. Näin virsillä on kaksinkertaistava, yhdistävä voima ja yhteisöllisyyden kokemusta vahvistava tuntu.

Ihmisiä kulkee läpi Herättäjäjuhlien portista.
Sotkamon Herättäjäjuhlien portit aukesivat perjantaina.Tiia Korhonen / Yle

Sotkamon Herättäjäjuhlien ohjelmassa on Kormilaisen mukaan musiikkia jopa tavanomaista enemmän. Konserteissa ja oheisohjelmassa näkyy vahvasti paikallisuus. Esimerkiksi perjantai-illan juhlakantaatin on säveltänyt kanttori Risto Vähäsarja ja sanoittanut rovasti Jorma Sutinen.

– Odotamme juhlakantaattiin paljon väkeä. Siinä näkyy hienolla tavalla kainuulaisuus ja kainuulainen luonto, Kormilainen summaa.