Uusi hakujärjestelmä verotti yliopiston hakijamääriä

Yliopistojen hakijamäärät vähenivät noin kymmeneksen edellisvuodesta. Jyväskylän yliopiston hakijamäärät laskivat hieman koko maan tasoa vähemmän. Lasku johtuu uudesta yhteishakujärjestelmästä.

opiskelupaikan hakeminen
Opiskelijoita Jyväskylän yliopiston Liikunnan päärakennuksen aulassa.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan aula.Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylän yliopistossa reilua 1500 aloituspaikkaa tavoitteli kevään yhteishaussa noin 13 700 hakijaa. Suosituimpia aloja olivat liikunta- ja terveystieteet sekä psykologia. Hakijoita oli kuitenkin 7,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Hakijamääriä vähensi uusi, kaikkia korkeakouluja koskeva yhteishakujärjestelmä, jossa hakukohteita saattoi valita puolet vähemmän kuin aiemmin.

Toinen syy vähenemiseen on se, että uusi yhteishaku suosii ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevia. Hakujärjestelmä jakaa hakijat kahteen kiintiöön, ensikertalaisiin ja kokeneisiin.

Arvellaan, että omat hakumahdollisuudet pysyvät parempina, jos ei ole menettänyt tätä hakijaneitsyyttä.

Tuula Maijanen, Jyväskylän yliopiston opintohallintopäällikkö

– Suuremmassa kiintiössä ovat ne, jotka hakevat korkeakoulupaikkaa ensi kerran ja pienemmässä kiintiössä sellaiset henkilöt, jotka ovat jo saaneet aloituspaikan korkeakoulusta tai jo suorittaneet tutkinnon, selittää Jyväskylän yliopiston opintohallintopäällikkö Tuula Maijanen.

– Hakijat eivät halua turhaan menettää tätä ns. hakijaneitsyyttä, Maijanen sanoo.

Uudessa hakujärjestelmässä opiskelija joutuukin harkitsemaan tarkemmin, ottaako opiskelupaikan vastaan, vaikka sellaisen saisikin.

– Opiskelijat miettivät, kannattaako ottaa sellaista opiskelupaikkaa vastaan, joka ei itseä ihan kamalasti kiinnosta. Koska voi olla, että jatkossa ne omat mahdollisuudet hakemisen kanssa ei ehkä olekaan niin hyvät.

Opiskellijoiden on otettava heille tarjotut opiskelupaikat vastaan heinäkuun 17. päivään mennessä.

– On mielenkiintoista nähdä, miten tarjotut opiskelupaikat otetaan vastaan, että kelpaavatko ne sitten oikeasti, Maijanen sanoo.

Uusi yhteishakujärjestelmä liittyy Opintopolku-portaaliin, jota ylläpitää Opetushallitus. Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa, ja sen kautta voi myös hakea eri koulutuksiin.

Tuula Maijanen kuvaa Opintopolkua "suureksi aarrearkuksi", josta löytyvät kaikki opiskeluun ja koulutuspaikkoihin liittyvät tiedot niin opiskelijan kuin koulutuksen järjestäjienkin tarpeisiin.