1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Uuden ajan kauppa-autosta myydään vain lähiruokaa

Iloisen pojan kauppa-auto on pirkanmaalainen erikoisuus. Kauppa-auton kyydissä kulkee lähiruokaa ympäri maakuntaa. Kauppias kerää tuottajilta tuoreet elintarvikkeet ja myy ne edelleen asiakkaille. Tukkuporrasta tai muita välikäsiä ei tarvita.

Kuva: Anne Savin / Yle

Iloisen pojan lähiruokakauppa ajaa kaiket päivät ympäri Pirkanmaata kyydissään lähituottajilta kerättyjä elintarvikkeita. Autolla on kaksi viikkoa kestävän kierroksen aikana yli 200 pysäkkiä. Asiakkaille ovet avataan päivän ensimmäisellä pysäkillä yleensä yhdeksän maissa, mutta kauppa-autosta vastaavan Pasi Tannisen päivä alkaa jo paljon varhaisemmin.

– Kyllä se siitä lähtee, kun kello soi viideltä. Ensin täydennetään hyllyjä omista varastoista  ja sitten lähdetään hakemaan tuotteita lähialueilta. Esimerkiksi Ahlmanilta saa maitotaloustuotteita jo kuuden aikaan, Tanninen kertoo.

Aamun kierrokselle kuuluu päivästä riippuen myös leipomoita ja omalta verstaalta Tanninen hakee mukaan muun muassa erilaisia chilituotteita. Ja tukussakin on poikettava aina säännöllisin väliajoin.

– Meillä on aina matkassa Muumi-tikkareita, joita annetaan lapsille ja lapsenmielisille. Mököttäjät eivät saa tikkaria, Tanninen nauraa.

Kauppiaalta kauppiaalle

Pyörillä liikkuva lähiruokakauppa aloittaa jokaisen maanantain Tammelan torilla Tampereella. Sieltä ostetaan myös tuoreet vihannekset kauppa-auton puolelle.

– Laatu on kaikista tärkeintä. Täytyy maistella ja haistella vihanneksia, ennen kuin otan ne myyntiin, sanoo Tanninen ja rouskuttaa maistiaisiksi herneitä.

Tuoretta punasipulia ja keltasipulia kauppa-auton vihanneshyllyllä. Kuva: Anne Savin / Yle

Herneet läpäisivät makutestin ja laatikko lähtee mukaan. Vihanneksia kauppaava Tapio Venäläinen vahvistaa, että Pasi on kriittinen asiakas.

– Vaimoni tietää sen vielä paremmin, koska hän muistuttaa jatkuvasti, ettei Pasille saa myydä tuotteita, joista tulee sanomista, Venäläinen huikkaa.

Myös vihanneskauppiaan tuotteet on kerätty lähituottajilta. Herneiden lisäksi kuormasta löytyy tällä kertaa hunajanauriita, porkkanoita, punasipulia, keräkaalia ja mansikoita.

Ternimaitoa ja chilirieskaa

Vaikka Iloisen pojan lähiruokakauppa onkin kauppa-auto, sen toiminnasta vastaava Pasi Tanninen vertaa sitä mieluusti kauppahalliin.

Eniten meiltä käydään hakemassa mustikkakauramuroja ja ternimaitoa.

Pasi Tanninen

– Meille elintarvikkeet tulevat suoraan tuottajilta, ja kierto on nopeaa eli asiakas saa tuoretta tavaraa.

Vaikka valikoimaa riittää heräteostoksiinkin, niin lähiruokakaupan asiakkaat tulevat usein jonkin tietyn tuotteen perässä. Nuorelle miesasiakkaalle löytyy luomulimpsaa ja rouvan kaipaama aromisuola on kuulemma maailman parasta.

– Eniten meiltä käydään hakemassa mustikkakauramuroja ja ternimaitoa. Molempia löytyy ja mainostaminen kulkee suusta suuhun –periaatteella.

Pasi Tanninen tekee itse erilaisia chilillä maustettuja tuotteita. Kuva: Anne Savin / Yle

Kauppa-auton hyllyillä on myös Pasi Tannisen itse kehittelemiä ja valmistamia tuotteita. Esimerkiksi rieska on saanut chiliä joukkoon ja erityisesti grilliin sopivaa leipää myydään vain kauppa-autossa. Erilaisia hillokkeita Tanninen alkoi valmistaa nelisen vuotta sitten.

– Mistään ei löytynyt tarpeeksi hyviä. Chiliä on mukana mausteeksi, eikä tarkoituksena ole tehdä pelkästään tulisia tuotteita.

Lähiruokakaupan hyllyille on kerätty näyttävä kokoelma pienpanimoiden tuotteita. Kuva: Anne Savin / Yle

Kauppa-autoon on kerätty myös lukematon määrä eri pienpanimoiden tuotteita. Valikoimaa uskaltaa veikata jopa Suomen kattavimmaksi.

Koottu tuotevalikoima kiehtoo asiakkaita

Moni kuluttaja suosii tänä päivänä mielellään pientuottajia ja ostaa lähiruokaa. Erilaisten tuotteiden hakeminen usealta eri tuottajalta ei kuitenkaan jaksa innostaa muita kuin asiaan vihkiytyneitä. Tuotteet yhteen paikkaan keräävä kauppa-auto madaltaa kynnystä lähteä ostoksille.

– Tämä on hyvä idea kerätä tuotteet yhteen. Ei näitä muuten tulisi haettua, sanoo Lempäälästä ostoksille tullut Sari-Ulrika Tenhunen.

Tämä on hyvä idea kerätä tuotteet yhteen.

Sari-Ulrika Tenhunen

Tenhusen kauppakassista löytyi vehnäjauhoja, lettujauhoja ja juustoa. Katja Voutilainen osti kauppa-autosta jauhojen lisäksi maitoa ja mustikkamuroja. Kaupoille oli lähdetty kavereiden innoittamana.

– Kaverit ovat tosiaan kertoneet kaupasta ja nyt lähdettiin ihan itse katsomaan, mitä täältä löytyy, sanoo Tenhunen.