1. yle.fi
  2. Uutiset

Haastatteluja vain osalle mediasta – Kauppalehti: Fennovoiman yllätysosakkaalla ei yhteyksiä venäläisiin

Energiayhtiö Migrit Solarna Energijan perustajaosakkaan ja toisen omistajan Grigori Edelin mukaan yhtiön rahoitus on peräisin eurooppalaiselta pankilta sekä Kroatian ja Itävallan "juutalaisyhteisöltä", uutisoi Kauppalehti. Edel myönsi tänään perjantaina haastattelun muutamalle suomalaiselle tiedotusvälineelle.

politiikka
Grigory Edel
Kroatialaisen energiayhtiö Migrit Solarna Energijan johtaja Grigory Edel.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Energiayhtiö Migrit Solarna Energijan perustajaosakkaan ja toisen omistajan Grigori Edelin mukaan yhtiöllä ei ole yhteyksiä venäläisiin, kertoo Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun). Edel kiistää yhteydet venäläiseen rakennusalan jättiin Intecoon ja muihin venäläistoimijoihin. Hänen mukaansa Migritin rahoitus tulee eurooppalaiselta pankilta ja Kroatian sekä Itävallan "juutalaisyhteisöltä".

Edel antoi perjantaina Helsingissä haastattelun osalle suomalaismediasta: esimerkiksi Yle ei saanut haastattelua. MTV Uutisten toimittaja Jussi Kärki kertoi puolestaan viestipalvelu Twitterissä, ettei tapaamista järjestynyt.

MTV Uutisten mukaan (siirryt toiseen palveluun) eilen torstaina Suomeen saapui kolme kroatialaista, joista osalla on yhteyksiä Migrit Solarna Energija -yhtiöön. Tiedot käyvät ilmi MTV Uutisille vuodetusta Finnairin Frankfurtin lennon matkustajalistasta. Vierailusta kertoo myös Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

"Žukovilla ei enää yhteyksiä Migritiin"

Grigori Edel kertoo Kauppalehdelle, että Migrit Solarna Energijan omistavat hän ja yhteystyökumppani Maxim Soloshchanskiy. Molemmat ovat Edelin mukaan Kroatian kansalaisia.

Edel kertoo, että venäläisen rakennusjätin Intecon johtohahmo Mihail Žukov oli perustamassa emoyhtiö Migrit Energijaa, mutta Žukovilla ei ole enää yhteyksiä yhtiöön.

Myöskään kroatialaisella rakennusalan yhtiöllä Titanilla ei Edelin mukaan ole yhteyksiä yhtiöön. Titanin omistaja on puolestaan venäläinen Inteko.

Kauppalehden mukaan Edel tapasi perjantaina muiden muassa Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Elina Engmanin. Fennovoiman viestinnästä kerrottiin Ylelle perjantai-iltapäivänä, ettei Migrit Solarna Energijasta ole oltu yhteyksissä Fennovoimaan.

Tiistaina selvisi, että Fennovoima on löytänyt uudeksi osakkaaksi kroatialaisen Migrit Solarna Energijan Hanhikiven ydinvoimahankkeeseen Pyhäjoelle. Yhtiön osuus Fennovoimasta on yhdeksän prosenttia. Fennovoima ajautui viime viikolla vaikeuksiin kun selvisi, ettei valtioenemmistöinen energiayhtiö Fortum ennätä mukaan rakentamislupahakemukseen.

Lue seuraavaksi